Universitatea din București lansează rubrica „microSCOP: cercetător UB la microfon”. Parte a programului de comunicare a științei dezvoltat de Universitatea din București, Microscopul își propune să prezinte într-o manieră dinamică și succintă informații despre rezultatele concrete ale unor demersuri de cercetare notabile din cadrul UB.
Prima invitată a rubricii este prof. univ. dr. Beatrice Radu, cadru didactic la Facultatea de Biologie a UB, care ne-a vorbit despre brevetul internațional la a cărui realizare a participat.
Brevetul internațional care a stat la baza microinterviului realizat cu prof. univ. dr. Beatrice Radu este parte a unui proiect european care vizează dezvoltarea de tehnologii de patch-clamp automatizat pentru testarea riscului pro-aritmogen al medicamentelor (POC 146/2016, MySmis 106926).
Astfel, discuția cu prof. Beatrice Radu a vizat provocările din spatele realizării acestui brevet și metodele utilizate, detaliind în ce constă tehnica de patch-clamp și utilitatea ei practică în testarea riscului pro-aritmogen al unor medicamente.
Totodată, primul episod al seriei microSCOP abordează necesitatea unei finanțări optime pentru obținerea de rezultate concrete și tangibile în cercetare, discutând planurile de viitor ale prof. Radu și ale echipei din care face parte din perspectiva obținerii unor resurse financiare noi prin apelul la fonduri naționale și europene.
Primul episod al seriei microSCOP: cercetător UB la microfon poate fi accesat cu doar un click mai jos.
Beatrice Radu este profesor universitar doctor habilitat în cadrul Departamentului de Anatomie, Fiziologie Animală și Biofizica (DAFAB) al Facultății de Biologie a Universității din București. Interesele ei științifice vizează domeniile neurobiologiei, biologiei celulare și biofizicii. La Facultatea de Biologie ține cursuri în cadrul masteratului de cercetare în neurobiologie și al masteratului profesional de biochimie aplicată. Mai multe informații despre Beatrice Radu sunt disponibile aici și aici.
Prin format și obiective, rubrica microSCOP: cercetător UB la microfon vine să completeze programul de comunicare a științei din cadrul Universității din București, care mai include Conferințele UB – Știința pe înțelesul tuturor și Doza UB de Știință.
Rubrica are ca obiectiv promovarea acelor proiecte de cercetare (brevete, articole și cărți) care, prin contribuția majoră adusă domeniului din care fac parte, au ajuns să beneficieze de recunoaștere internațională, încurajând astfel conexiunea dintre UB și diverse universități și instituții de cercetare din afară.
Microscopul, ai cărui invitați sunt în primul rând cercetători din cadrul UB premiați pentru rezultatele lor în cercetare, își propune să contribuie la informarea mediului academic românesc, dar și a altor categorii de public interesat, cu privire la principalele proiecte de cercetare desfășurate în interiorul UB, stimulând în acest fel dezvoltarea unor inițiative colaborative viitoare.