Universitatea din București, alături de Universitatea Autonomă din Madrid, Universitatea Aix-Marseille, Universitatea Naţională şi Capodistriană din Atena, Universitatea Sapienza din Roma lansează un apel pentru proiecte cu impact în comunitate pentru proiectul ERASMUS+ Service-Learning: Intersectoral Collaboration Practices for the development of students´ soft skills and socially engaged universities (Învățarea în serviciul comunității: Practici de colaborare intersectorială pentru dezvoltarea competențelor transversale ale studenților și a universităților implicate social). Acesta face parte din seria activităților derulate prin proiectul Key Action 2 KA2 Cooperation Partnership – Higher Education (2022-2024), coordonat de Eurasia Net.
Acest proiect promovează implicarea comunității academice în acțiuni și programe sociale, prin cooperarea cu organizații ale societății civile, susținând creșterea oportunităților de dezvoltare pentru toți participanții. Totodată, proiectul are ca scop diseminarea bunelor practici, precum și la dezvoltarea și extinderea implementării de astfel de inițiative instituționale care oferă soluții pentru a aborda provocările și nevoile cu care comunitatea se confruntă în prezent. Astfel, studenții sunt încurajați să se implice în experiențe sociale și civice concrete, prin participarea la derularea unor proiecte locale, cu impact social.
Apelul este deschis comunității academice a Universității din București: facultăți, departamente administrative, centre de cercetare, asociații studențești, echipe de proiect mixte profesori-studenți care au coordonat și/ sau coordonează proiecte locale cu impact social pentru unul sau mai multe grupuri de beneficiari, în anul universitar 2023-2024.
Aplicațiile vor fi depuse de către coordonatorul proiectului sau un reprezentant al echipei de proiect din Universitatea din București (folosind adresa de e-mail instituțională), prin completarea acestui formular, până cel mai târziu sâmbătă, 20 februarie 2024. Formularul cuprinde, pe lângă datele de identificare ale echipei, și documentul de prezentare a proiectului (în limba engleză, realizat pe formatul disponibil aici), și pe baza căruia se va face evaluarea proiectelor eligibile.
Marți, 5 martie 2024, la sediul Rectoratului Universității din București (Șoseaua Panduri, nr. 90), proiectele înscrise vor participa la un eveniment de diseminare și recunoaștere a impactului social la nivelul comunității locale – Proiecte locale de succes cu impact social (Successful and Inspiring Service-Learning Projects). Evenimentul se va desfășura în limba engleză, sub forma unui concurs de proiecte cu impact social.
De asemenea, în perioada 25-28 iunie 2024, proiectele înscrise vor participa la Forumul European (European Forum) de la București, dacă vor fi clasate pe primele două poziții. Evenimentul se va desfășura în limba engleză și va include și prezentări de proiecte locale cu impact social derulate în comunități din Franța, Grecia, Spania și Italia.
Proiectele înscrise vor fi evaluate de către un juriu și vor beneficia de recunoaștere internațională la nivelul universităților menționate.
Criteriile de evaluare sunt aceleași pentru evenimentul local și cel european și pot fi consultate aici; pentru evenimentul local, juriul va putea selecta numai aplicațiile care corespund criteriilor menționate, iar cerințele de participare pot fi consultate aici.
Pentru detalii suplimentare, persoanele interesate de eveniment sunt rugate să scrie la adresa de e-mail magdalena.platis@unibuc.ro. Titlul mesajului trimis va fi „Eveniment local 5 martie 2024”.
Erasmus+ (https://erasmus-plus.ec.europa.eu/) este programul UE al cărui obiectiv general este de a sprijini dezvoltarea educațională, personală și profesională a persoanelor care își desfășoară activitatea în domeniile educație, formare profesională, tineret și sport. În perioada 2021-2027, programul pune un accent puternic pe incluziunea socială, tranzițiile ecologice și digitale și promovarea participării tinerilor la viața democratică. De asemenea, sprijină prioritățile și activitățile stabilite în Spațiul european al educației, Planul de acțiune pentru educație digitală și Agenda europeană a competențelor. Programul sprijină, de asemenea, pilonul european al drepturilor sociale, implementează Strategia UE pentru tineret 2019-2027 și dezvoltă dimensiunea europeană în sport.