Universitatea din București, prin Școala Doctorală în Chimie a Facultății de Chimie, este parteneră într-un proiect finanțat prin programul de cercetare și inovare al UE HORIZON 2020, programul de finanțare al Uniunii Europene pentru cercetare și inovare.
Universitatea din București este reprezentată în acest proiect de prof. univ. dr. Vasile. I Pârvulescu, profesor de Cataliză în cadrul Școalii Doctorale de Chimie, cu o contribuție semnificativă la dezvoltarea domeniului în România (390 de lucrări, 38 review-uri și capitole de carte, 10 cărți și 28 de brevete cu mai mult de 14.260 de citări și hindex 53. Mai multe detalii despre activitatea științifică a profesorului Pârvulescu aici.
Proiectul Chemistry Inspires Molecular Catalysis (CCIMC) este coordonat de către CNRS –Laboratoire de Chimie de Coordination, Toulouse, finanţat în cadrul schemei MSCA-ITN- European Joint Doctorates. Scopul acestuia este lărgirea granițelor cunoașterii în proiectarea/sinteza de liganzi (molecule neutre sau ioni – n.r.) în chimia coordinativă, dezvoltarea de catalizatori pe baza de astfel de structuri, implementarea catalizatorilor în procese catalitice de interes și recuperarea acestora din mediile de reacție. Mai multe detalii despre proiectul CCIMC aici și aici.
Proiectul își propune derularea unui program de pregătire complex cu formarea unor abilități profesionale transferabile. Pe lângă obiectivele științifice, o provocare importantă a proiectului este formarea unei generații noi de oameni de știință, capabilă să facă față provocărilor economice și sociale ale industriei chimice din secolul XXI. Cei 15 doctoranzi beneficiari vor fi instruiți de un consorțiu format din nouă beneficiari academici din șapte țări europene și opt parteneri din sectorul industrial.
În cadrul proiectului, care se derulează pe o perioadă de patru ani, pregătirea doctoranzilor se va realiza și prin participarea la trei workshopuri internaționale, cursuri tutoriale și o școală internațională desfășurată în trei țări: Polonia (Varșovia, în anul 2020), Statele Unite ale Americii (New York, în anul 2021) și Franța (Lyon, în anul 2022). Primul atelier internațional va avea loc la Toulouse în mai 2021, împreună cu cea de-a cincea ediție a Colocviului european privind mecanismele de reacție anorganică (ECIRM). Cele două ateliere internaționale sunt planificate în aprilie 2022 și martie 2024 și vor avea loc la Leipzig (Germania) și la Barcelona (Spania). Școala internațională este programată pentru aprilie 2023 la București.