Universitatea din București este parteneră într-un proiect care urmărește prevenirea răspândirii contaminării cu virusul SARS-CoV-2 prin aplicarea unor soluții moderne de decontaminare. Coordonat de Centrul de Cercetare Științifică pentru Apărare și Ecologie al Ministerului Apărării Naționale, proiectul „Dezvoltarea de soluții inovative pentru decontaminare împotriva virusului SARS-CoV-2 (suprafețe, echipamente, spații închise și deschise)” își propune realizarea unui produs nou de decontaminare cu eficiență virucidă superioară și dezvoltarea unui sistem complex de amestecare si dispersie a soluției.
Din consorțiul ce va derula proiectul fac parte, alături de Universitatea din București, și alte instituții medicale și de cercetare de prestigiu din România: Universitatea Politehnica din București, Centrul de Cercetări Medico-Militare al MApN, Spitalul Universitar de Urgență București, precum și Stimpex S.A.
În cadrul acestui proiect, fiecare partener va avea o contribuție proprie, iar echipa Universității din București, formată din specialiști ai Facultății de Chimie și coordonată de conf. univ. dr. Ludmila Otilia Cinteză va fi implicată în prepararea nanoparticulele cu activitate antibacteriană, în optimizarea procedurilor de preparare, precum și în validarea sistemelor de decontaminare realizate în cadrul consorțiului.
Având un puternic impact social, proiectul selectat pentru finanțare la competiția SOLUȚII-2020 va avea o contribuție majoră la creșterea siguranței vieții și prevenirea răspândirii virusurilor (SARS-CoV-2) prin asigurarea de soluții inovative de decontaminare și a dispozitivelor de aplicare a acestora, atât pentru personalul medical cât și a restului populației, în situația continuării pandemiei.
De asemenea, proiectul poate avea un impact economic major, deoarece piața de aplicabilitate a unui astfel de sistem este vastă, de la sistemele de securitate ale țării (MAI, MApN) la autorități publice cu responsabilități în prevenirea și gestionarea incidentelor de natură chimică și biologică, furnizori de servicii, centre de prevenire și gestionare a situațiilor de urgență, autorități din sistemele medicale etc.
Soluția de decontaminare propusă de echipa Centrului de Cercetare Științifică pentru Apărare și Ecologie al Ministerului Apărării Naționale, condusă de Colonel dr. Claudiu Lazaroaie, combină ca substanțe active noi compuși chimici și nanoparticule, pentru sisteme de decontaminare necorozive care vor avea o eficacitate sporită, dar și un impact redus asupra mediului.
Prin utilizarea sistemului complex de decontaminare, impactul asupra diminuării pandemiei de COVID-19 în comunitate va fi semnificativ. Prin decontaminarea și dezinfecția periodică a spațiilor clinice, înainte de intrarea în incintă a personalului medical de schimb sau a noilor pacienți, decontaminarea echipamentelor medicale și a echipamentelor de protecție reutilizabile, decontaminarea autovehiculelor, aleilor, străzilor sau a altor spatii deschis se va asigura limitarea la maximum a riscului de răspândire a virusului SARS-CoV-2 în comunitate.
Deși derulat pe o perioadă foarte scurtă, rezultatele proiectului vor fi produse validate și transferabile la partenerii economici pentru producție imediată, conducând la relansarea capacității economiei românești de producție locală a materialelor de protecție în cazul epidemiilor.