În perioada 23-24 martie 2023, Universitatea din București a organizat, în parteneriat cu Universitatea de Stat din Moldova și cu Institutul Cultural Român, seria de manifestări științifice Cultura și dialogul academic: deschideri spre viitorul comun european, concretizată în două conferințe: „Universitățile în spațiul nostru cultural comun” și „100 de ani de la adoptarea Constituției României de la 1923”.
Evenimentele, găzduite de Universitatea de Stat din Moldova, au reunit personalități din domeniul academic și științific din România și Republica Moldova, cadre didactice, doctoranzi, studenți și parteneri instituționali, își propun să faciliteze dialogul didactic, științific și cultural între universități.
La deschiderea seriei de conferințe, care a avut loc joi, 23 martie 2023, în Aula „Regina Maria” a USM, au participat prof. univ. dr. Marian Preda, rectorul Universității din București, conf. univ. dr. Igor Șarov, rectorul Universității de Stat din Moldova, Valentina Chicu, consilierul președintelui Republicii Moldova Maia Sandu, și Sergiu Nistor, consilierul președintelui României Klaus Iohannis.
Universitatea din București a fost reprezentată la eveniment de prof. univ. dr. Marian Preda, rectorul UB și cadru didactic la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, de prof. univ. dr. Bogdan Murgescu, prorector pentru Bugetare și Resurse umane și cadru didactic la Facultatea de Istorie a UB, de conf. univ. dr. Sorin Costreie, prorector pentru Rețele universitare și Relații publice și cadru didactic la Facultatea de Filosofie a UB, de cadre didactice de la Facultățile de Drept, Filosofie, Istorie și Sociologie și Asistență Socială, precum și de doctoranzi în istorie și filologie.
În deschiderea seriei „Cultura și dialogul academic: deschideri spre viitorul comun european”, prof. univ. dr. Marian Preda, rectorul Universității din București, a susținut că responsabilitatea celor care conduc instituțiile actuale din cele două țări, între care universitățile au un rol esențial, este să asigure că moștenirea istorică este dusă mai departe și valorificată, dar și că experiențele negative totalitare nu se vor mai repeta în viitor. „Pentru asta trebuie să formăm elite, generații de lideri în spiritul respectării trecutului și prezentului, a valorilor naționale, dar și cele fundamentale ale umanității, care se învață în marile universități, adevărații gardieni ai culturii și a valorilor, creuzetul ideilor și elitelor statelor moderne”, a mai menționat prof. univ. dr. Marian Preda.
Conf. univ. dr. Sorin Costreie, keynote speaker în cadrul conferinței Universitățile în spațiul nostru cultural comun, a vorbit despre importanța rețelelor universitare europene ca vector al integrării europene. Astfel, conf. univ. dr. Sorin Costreie a adus în prim-plan experiența de studiu internațional și schimbul intercultural de care comunitatea academică poate beneficia prin intermediul diferitelor programe de mobilitate în spațiul european. De asemenea, prof. univ. dr. Bogdan Murgescu și conf. univ. dr. Florentina Nițu, cadre didactice la Facultatea de Istorie a Universității din București, au fost moderatori pentru două dintre sesiunile paralele desfășurate în cadrul conferinței Universitățile în spațiul nostru cultural comun.
Keynote speaker în cadrul conferinței 100 de ani de la adoptarea Constituției României de la 1923, conf. univ. dr. Bogdan Dima a punctat asupra faptului că Marea Unire din 1918 a fost precedată, la distanță de câțiva ani, de adoptarea de către Adunarea Deputaților și Senatul de la București, în zilele de 26 – 27 martie 1923, a unei Constituții noi, cu scopul desăvârșirii unității României Întregite. De asemenea, în cadrul aceleiași conferințe, Universitatea din București a fost reprezentată și de prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decan al Facultății de Drept.
De asemenea, organizarea de către UB, USM și ICR a conferințelor științifice din seria „Cultura și dialogul academic: deschideri spre viitorul comun european” a fost salutată de către președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și președintele României, Klaus Iohannis, prin mesajele transmise de către consilierii Domniilor lor. Cei doi președinți au subliniat interesul mediului academic pentru creșterea rolului educației, al culturii și al patrimoniului cultural în fructificarea vocației europene a Republicii Moldova.
Programul complet al conferințelor științifice „Universitățile în spațiul nostru cultural comun” și „100 de ani de la adoptarea Constituției României de la 1923” poate fi consultat aici.