În perioada 5 – 6 februarie 2024, British Council a organizat Forumul “UK-Romania HE partnerships event”, reuniune care își propune crearea de parteneriate în domeniul educației superioare între Marea Britanie și România, primul eveniment din anul 2024 din seria Going Global Partnerships Programme.
Conferința a avut loc in situ, începând cu ora 12:30, la Casa Universitarilor (Dionisie Lupu nr. 46, Sector 1).
La reuniune, Universitatea din București a fost reprezentată de conf. univ. dr. Constantin Vică, prorector al UB pentru Internaționalizare și Relații Publice, care a transmis și mesajul rectorului Universității din București, prof. univ. dr. Marian Preda.
„Relația dintre Marea Britanie și România se află în fața unui nou capitol. Dinamica factorilor politici, economici și sociali din mediul academic a suferit schimbări importante în ultimii ani. Aceste provocări ne-au obligat să ne reanalizăm strategiile și să căutăm un nou imbold pentru viitor. Oricum ar fi, ne aflăm în prima linie a acestor schimbări. Angajamentul nostru comun de a crea un mediu academic internațional în universitățile și școlile noastre, laolaltă cu credința noastră într-o lume egală și deschisă ne obligă moral la această transformare. Celebrând 160 de ani de existență și 330 de ani de tradiție academică în București, Universitatea din București își creează deja drumul spre viitor, promovând schimburile de experiență și explorarea oportunităților bilaterale”, a transmis conf. univ. dr. Constantin Vică, prorector al UB pentru Internaționalizare și Relații Publice.
De asemenea, în deschiderea evenimentului a luat cuvântul și Andrew Glass, directorul British Council România.
„Am fost încântați să vedem multă energie și o atitudine pozitivă pe parcursul celor două zile. Reprezentanții instituțiilor și departamentelor guvernamentale au ajuns să se cunoască reciproc și sunt într-o poziție mai bună pentru a sprijini colaborarea dintre România și Marea Britanie în domeniul învățământului superior. Universitățile au avut întâlniri foarte fructuoase, iar multe dintre instituții au conturat deja idei concrete, care pot duce la posibile parteneriate și programe noi, menite să fie în beneficiul studenților și al aspirațiilor lor profesionale”, a subliniat directorul British Council România.
Obiectivul principal al evenimentului a fost de a crea oportunități pentru universitățile din România și Marea Britanie pentru a înțelege mai bine contextul referitor la educația superioară și nevoile aferente în ambele state, procesul birocratic, precum și de a promova conexiunea cu potențiali parteneri pentru a iniția dialoguri ce ar putea duce la colaborări și parteneriate ulterioare.
Astfel, forumul și-a propus să ofere o temă complexă de dialog între reprezentanți ai mediului universitar privind parteneriatele de la nivelul învățământului superior. Conferențiarii au analizat câteva subiecte-cheie pentru a evidenția și a dezbate tema propusă. Participanții au avut în vedere încheierea și consolidarea unor parteneriate și colaborări în domeniul educațional, atrăgând totodată atenția asupra necesității dezvoltării unor politici publice care să susțină astfel de inițiative.
Ateliere tematice despre modelele educației transnaționale (TNE)
Evenimentul s-a desfășurat în format World Café, astfel încât a permis participanților să exploreze zonele de interes maxim: programe transnaționale (TNE) la nivel de licență, programe TNE la nivel de masterat, programe TNE de doctorat, cursuri de scurtă durată, programe educaționale independente și/sau realizate în colaborare (e.g. MBAs), oportunități de cercetare (inclusiv Horizon), sesiuni de instruire destinate personalului din universități, învățare prin aplicații practice (Work-integrated learning).
De asemenea, aceștia au luat parte la ateliere tematice despre modelele educației transnaționale (TNE).
Studii de caz prezentate participanților
La reuniune au participat reprezentanți ai universităților din România și din Marea Britanie, precum și din alte instituții-cheie din domeniul educațional din cele două țări: UK International (UUKi), Office for Students (OfS), The Quality Assurance Agency for Higher Education (QAA), departamente guvernamentale (Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România), respectiv Ministerul Educației din România, Consiliul Național al Rectorilor, Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), Consiliul Național pentru Echivalarea Diplomelor (CNRED), Agenția Națională pentru programe comunitare in domeniul educației și formării vocaționale (ANPCDEFP).
La nivelul universităților, un astfel de forum are drept public-țintă, pe lângă studenți, cadre didactice cu experiență, cu atribuții în dezvoltarea de strategii internaționale, transnaționale, cercetare, mobilități; prorectori responsabili de Relații Internaționale/ Global Engagement), directori de Relații Internaționale/pentru Europa/ HR, directori și referenți din Direcțiile Internaționale, din departamentelor de studii in străinătate; manageri în Cercetare și Dezvoltare.
În cea de-a doua zi a evenimentului, organizatorii au prezentat participanților studii de caz privind diferite modele TNE România-Marea Britanie. De asemenea, tot în cea de-a doua zi a evenimentului, Excelența Sa, Domnul Giles Portman, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord la Bucureşti, a susținut un discurs în fața celor prezenți la Casa Universitarilor.
Programul complet al evenimentului poate fi consultat aici.