Vineri, 24 septembrie 2021, Universitatea din București a participat, alături de unele dintre cele mai mari institute de cercetare și de unele dintre cele mai importante instituții de învățământ superior din România, la Noaptea Cercetătorilor, eveniment cu tradiție care urmărește să aducă știința mai aproape de publicul larg.
Organizat în cadrul Nopții Cercetătorilor Europeni, manifestare care se desfășoară anual în peste 300 de orașe europene, evenimentul din România a avut loc atât în București, cât și în orașe precum Iași, Timișoara, Cluj, Sibiu, Constanța, Suceava, Galați și Craiova. Participarea la toate activitățile a fost gratuită și s-a făcut cu respectarea normelor impuse de către autorități în această perioadă.
Temele ediției din acest an au fost ReCoN-nect – The Green Deal, care a pus în centru eforturile pe care știința le depune pentru a oferi planetei un viitor mai verde și Opening Up Science, un tribut adus științei care permite redeschiderea societății.
ReCoN-nect – The Green Deal
Activitățile desfășurate sub tema ReCoN-nect – The Green Deal au adus zona de cercetare de excelență din România în fața publicului larg într-un mod interactiv, educativ și distractiv, desfășurându-se în București și în alte 21 de orașe, precum și în zonele rurale din cadrul Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului al UB, al Geoparcului Ținutul Buzăului, al Olteniei de sub Munte și în Măgurele.
În Capitală, evenimentele s-au desfășurat la Muzeul Național al Țăranului Român (în curtea interioară, între orele 16:00-22:00), la Muzeul Național de Geologie (în curtea exterioară, între orele 14:00-22:00), precum și la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” (în holul și sălile interioare ale muzeului, între orele 17:00-20:00).
Un concurs de cunoștințe generale și de înțelegere a științelor și a fenomenelor fizice, desfășurat pe două categorii de vârstă, realizat prin intermediul platformei Kahoot, și experimente demonstrative realizate de studenții Facultății de Fizică a Universității din București au fost doar câteva dintre zecile de activități la care au fost invitate în Capitală mințile curioase de toate vârstele.
ReCoN-nect – The Green Deal a fost organizat de un consorțiu din care fac parte Universitatea din București (prin Facultatea de Geologie și Geofizică, Facultatea de Fizică și Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării), Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Pentru Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică, Institutul de Științe Spațiale, Institutul de Fizică Atomică, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, Federația „Fundațiile Comunitare din România” și Fundația Comunitară București.
Opening Up Science, un tribut adus științei care permite redeschiderea societății
Tema Opening Up Science a reprezentare o celebrare a științei, cea care a facilitat progresul și deschiderea lumii. Dacă anul 2020 poate fi definit prin cuvântul „Lockdown”, anul 2021 este definit prin conceptul „Opening Up”.
Activitățile Opening Up Science au fost desfășurate în Iași, Timișoara, Constanța, Craiova și Sibiu, fiind organizate de un consorțiu național din care fac parte Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea din Craiova, Universitatea Maritimă din Constanța, Universitatea Politehnica Timișoara și Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Partenerii naționali ai evenimentului Noaptea Cercetătorilor Opening Up Science sunt British Council, Ambasada Franței în România, Institutul Francez din România, EU Direct și Asociația pentru Ecologie și Dezvoltare Durabilă.
La nivelul Uniunii Europene, Noaptea Europeană a Cercetătorilor, și, implicit, evenimentele organizate în România, s-au înscris în seria Acțiunilor Marie Sklodowska-Curie din proiectul cadru Horizon 2020.
Mai multe detalii cu privire la evenimentele desfășurate în cadrul Nopții Cercetătorilor 2021, precum și programul complet al activităților pot fi consultate aici și aici. Multe dintre evenimentele care au avut loc în București au fost transmise și online pe Facebook și Youtube, pe canalul Comunității Educație pentru Știință.