Universitatea din București, semnatara Cartei Diversității din România

Universitatea din București, semnatara Cartei Diversității din România

Universitatea din București este noua semnatară a Cartei Diversității din România în semn de recunoaștere și promovare a diversității sociale. Universitatea din București își reafirmă astfel misiunea deja asumată pentru ca, atât în cadrul comunității sale academice, cât și în societate- prin generațiile pe care le formează-, diversitatea, respectarea demnității umane, promovarea egalității de șanse și a incluziunii sociale să devină valori și principii de acțiune constantă.

Astfel, prin semnarea Cartei Diversității Universitatea din București se angajează,:

1. Să dezvolte o cultură organizațională bazată pe respect reciproc, încredere, recunoașterea și valorificarea diferențelor și aptitudinilor individuale;

2. Să aplice principiile non-discriminării și egalității de șanse în procesele decizionale și în managementul resurselor umane cu focus special pe recrutarea, formarea, remunerarea și promovarea profesională a angajaților;

3. Să reflecte diversitatea societății românești sub toate formele ei în procesele de management și resurse umane;

4. Să deruleze un program de sensibilizare/ conștientizare și formare a echipei de management și a angajaților în legătură cu beneficiile diversității;

5. Să comunice angajamentul său în favoarea non-discriminării și a diversității și să-și informeze angajații și grupurile cointeresate despre rezultatele practice ale prezentului angajament;

6. Să monitorizeze anual progresele înregistrate în atingerea obiectivelor Cartei Diversității;

7. Să prezinte în rapoarte și alte publicații angajamentul organizației față de non-discriminare și diversitate, menționând acțiuni concrete, practici și rezultate.

De altfel, Universitatea din București a întreprins în mod constant activități care să asigure un climat incluziv și sigur, atât pentru studentele și studenții săi, cât și pentru cadrele didactice ale instituției, fiind angajată în protejarea și promovarea unor valori și principii umaniste care așază omul, demnitatea umană și împlinirea potențialului uman în centrul activităților sale de educație, formare și cercetare.

„Semnarea de către Universitatea din București a Cartei Diversității din România nu este deloc întâmplătoare. Ea vine să confirme, și de data aceasta, misiunea ferm asumată de instituția noastră cu privire la promovarea multiculturalității și diversității în cadrul comunității noastre academice. Pe lângă strategiile de incluziune și de sprijin al categoriilor defavorizate pe care le implementează și le promovează constant, Universitatea din București se află și într-un permanent proces de adaptare și de internaționalizare care presupune tocmai promovarea diversității culturale și lingvistice a unei comunități academice tot mai cosmopolite.

Trebuie să menționez că Universitatea din București a fost prima care, prin Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, a adoptat și implementat măsurile afirmative pentru romi la începutul anilor ’90. Modelul a fost extins imediat în mai multe facultăți și preluat, apoi, ca politică publică națională. Universitatea a continuat în timp cu diverse alte măsuri și proiecte care să facă din comunitatea noastră academică una inclusivă, care prețuiește diversitatea și o promovează. Dau doar exemplul proiectelor de dezvoltare instituțională destinate studenților cu dizabilități, al proiectului SEED (Sprijin Educațional pentru Elevi Defavorizați), menit să sprijine tinerii elevi meritoși proveniți din comunități dezavantajate sau al proiectului ATHENA, prin care promovăm și sprijinim diversitatea de gen în Universitatea noastră.

Mai mult, în completarea unei rețele de colaborări internaționale extinse și în întâmpinarea inițiativei de constituire a alianțelor de universități europene, cu un rol fundamental în consolidarea unei identități europene reale, Universitatea noastră este membră CIVIS, o alianță de 11 universități europene prestigioase. Universitatea din București se implică astfel activ în promovarea parteneriatului cu Africa, consolidându-și și astfel viziunea privind promovarea multiculturalității la nivelul învățământului superior european, regional și global”, a remarcat prof. univ. dr. Marian Preda, rectorul Universității din București.

Astfel, Universitatea din București depune, prioritar, eforturi consistente și constante pentru a asigura și a promova atât o educație incluzivă de calitate, cât și un mediu de lucru incluziv în cadrul comunității sale universitare.

ATHENA, SEED sau BlindHub, doar trei dintre demersurile Universității din București în direcția consolidării diversității și a unei comunități incluzive

De exemplu, în cadrul proiectului ATHENA a fost elaborat Planul de egalitate de gen în Universitatea din București care prevede o serie de măsuri și acțiune menite să creeze un climat educațional incluziv și sigur pentru toate categoriile de studenți, profesori și personal non-academic. Planul conține, printre altele, detalii cu privire la prevenirea și combaterea hărțuirii sexuale și a discriminării pe criteriul de gen și propune soluții pentru situațiile de acest tip.

„Salutăm decizia Universității din București de a sprijini platforma Cartei Diversității, un proiect unic în România care își propune să motiveze organizațiile și instituțiile semnatare să recunoască și să extindă avantajele integrării diversității în practicile organizaționale și de resurse umane”, a declarat Dana Oancea, Co-fondator și Project Manager al Cartei Diversității din România.

Mai mult, Universitatea din București, prin Facultatea de Științe Politice, a pus bazele Centrului pentru Politicile Egalității de Șanse. Acesta este o entitate academică de cercetare științifică, învățământ și expertiză, cu vocație internațională și interdisciplinară, ce are ca misiune investigarea proceselor de democratizare și definire a cetățeniei, de elaborare și evaluare a politicilor publice, precum și a proceselor sociale de construcție a diferențelor de gen, clasă, etnie, rasă, apartenență sexuală și a altor forme de ierarhizare socială. Centrul completează programul masteral Politicile egalității de șanse în context românesc și european de la Facultatea de Științe Politice a Universității din București.

De asemenea, în parteneriat cu Asociația Nevăzătorilor din România și cu Fundația Orange, Universitatea din București a implementat proiectul BLINDHub. Destinat să faciliteze inserția persoanelor cu deficiențe de vedere în mediul universitar și pe piața muncii, proiectul răspunde nevoilor celor peste 50.000 de persoane cu deficiențe de vedere și apte de muncă din România. Componenta principală a proiectului o reprezintă aplicația mobilă BLINDHub în care beneficiarii își vor putea crea gratuit un profil profesional complet în baza unui video CV.

În plus, prin Fundația „Virtute et Sapientia”, Universitatea din București a inițiat și implementează, începând cu anul 2021, programului SEED (Sprijin Educațional pentru Elevi Defavorizați), prin care anual sunt sprijiniți – prin programe de mentorat, facilitarea accesului la tehnologie și acoperirea unor nevoie educaționale – tineri liceeni cu potențial proveniți din comunități dezavantajate, în vederea asigurării continuării studiilor.

Elevii acceptați în programul UB SEED beneficiază, timp de 5 ani școlari, de cursuri online, activități/evenimente, mentorat, sprijin material și/sau financiar, iar rezultatele sunt vizibile: prima generație de elevi SEED – cei 33 de elevi susținuți de Fundația „Virtute et Sapientia” a Universității din București prin programul SEED – a obținut, la probele Evaluării Naționale din iunie 2022, rezultate bune și foarte bune. De exemplu, cel mai performant elev din prima generație „SEED” a obținut o medie de 9,80 la probele Evaluării Naționale din iunie 2022, iar alți șase elevi au obținut medii peste 9.

Nu în ultimul rând, menționăm că, pe parcursul ultimilor ani, prin intermediul unor proiecte de dezvoltare instituțională au fost implementate mai multe măsuri concrete în vederea incluziunii persoanelor cu dizabilități –studenți, profesori și personal administrativ–, consolidând, totodată, cadrul instituțional pentru promovarea unei culturi a incluziunii în Universitatea din București.  Astfel, au fost realizate lucrări de accesibilizare și modernizare a infrastructurii de acces în spațiile facultăților UniBuc, a fost extins sistemul de ghidaj cu tehnologie step-hear pentru persoane cu deficiențe de vedere și au fost organizate o serie de traininguri pentru cadrele didactice și personalul administrativ al UB în domeniul incluziunii educaționale și sociale.

Despre Carta Diversității din România

Carta Diversității din România este o inițiativă care reunește la aceeași masă grupuri cointeresate dintre cele mai diverse și care propune semnatarilor săi o platformă colaborativă de acțiune, dezbatere și schimb de bune practici în jurul managementului diversității. Carta Diversității are 189 de semnatari, acoperind circa 230.000 de angajați care și-au asumat public principiile Cartei. Detalii despre aderare și programele Cartei pot fi accesate pe www.cartadiversitatii.ro.

SECŢIUNE ACCESIBILIZATĂ PENTRU PERSOANELE CU DIZABILITĂŢI DE VEDERE

Close Popup
Privacy Settings saved!
Privacy Settings

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.


Google Analytics
Cine suntem
Site-ul este deținut și administrat de Universitatea din București cu sediul în Bulevardul Mihail Kogălniceanu 36-46, București. Pentru a urmări mai ușor informațiile, trebuie să știţi că ne putem referi la instituția noastră folosind termenii „Universitatea din București”, „nouă”, „nostru” etc, iar la tine, ca utilizator și vizitator al site-ului, folosind termenii „utilizator”, „dumneavoastră”, etc. Această politică descrie informațiile pe care le colectăm atunci când vizitați www.unibuc.ro. Prin utilizarea acestui site web, sunteți de acord cu colectarea și utilizarea informațiilor dumneavoastră personale (în cazul în care acestea sunt furnizate) în conformitate cu această politică. Site-ul poate conține legături către și de pe site-uri web. Dacă urmați un link către oricare dintre aceste site-uri web, rețineți că acestea au propriile politici de confidențialitate. Universitatea București nu are nicio responsabilitate sau răspundere pentru aceste politici sau modul în care aceste site-uri web își gestionează datele. Verificați aceste politici înainte de a trimite orice informații personale acestor site-uri.
Informațiile colectate şi durata de stocare
În cazul în care utilizați site-ul nostru, vom colecta și procesa următoarele date personale despre dumneavoastră:
  • Informații pe care ni le oferiți atunci când completați un formular web sau solicitați trimiterea newsletter-ului. Informațiile pe care ni le furnizați pot include numele, adresa de e-mail, numărul de telefon, etc.
  • Informatiile pe care ni le oferiti in formularul de solicitare de informatii publice (ex. nume, prenume, e-mail) sunt colectate conform Legii nr. 544/2001
  • Informații pe care le colectăm despre dumneavoastră, prin intermediul fişierelor cookie pe care le folosim, în momentul în care accesați site-ul nostru. Pentru detalii suplimentare, consultați informarea privind cookie-urile.
Stocarea datelor de natură personală se realizează pe servere situate în România, atâta timp cât avem consimțămȃntul dumneavoastră.
Cum utilizăm datele personale pe care le furnizați sau le colectăm
Folosim datele personale despre dumneavoastră în următoarele moduri:
  • datele personale furnizate de dumneavoastră prin formularele noastre web vor fi folosite în scopul procesării cererilor dumneavoastră. Prin trimiterea solicitării sunteți de acord cu prelucrarea datelor dumneavoastră de către Universitatea din București.
  • în cazul în care sunteți de acord cu primirea de informații prin newsletter, vă vom trimite noutǎți despre următoarele subiecte:
  • informații despre evenimentele şi activităţile organizate în cadrul Universităţii din Bucureşti
  • informațiile tehnice pe care le colectăm prin utilizarea cookie-urilor vor fi utilizate în scopurile stabilite în “Informarea privind cookie-urile”.
Transferuri internaționale
În vederea oferirii serviciului de newsletter, datele dumneavoastră de identificare și contact sunt transmise către MailerLite, cu sediul în Lituania. Detalii privind măsurile de protectie a datelor adoptate de către MailerLite se găsesc la adresa https://www.mailerlite.com/terms-of-service  şi pe site-ul https://www.privacyshield.gov/welcome Site-ul nostru web utilizează Google Analytics, un serviciu pentru analiza web, precum şi Google Adwords, furnizate de Google. Google Analytics utilizează fișiere de tip cookie pentru a ajuta un anumit site web să analizeze modul în care utilizați respectivul site web. Informațiile generate de fișierele de tip cookie cu privire la utilizarea de către dumneavoastră a site-ului web vor fi transmise și stocate de Google pe servere care pot fi localizate în UE, SEE şi/sau Statele Unite. Google va utiliza aceste informații în scopul evaluării utilizării de către dumneavoastră a site-ului web, elaborând rapoarte cu privire la activitatea site-ului web și furnizând alte servicii referitoare la activitatea site-ului web și la utilizarea internetului. De asemenea, Google poate transfera aceste informații către terți în cazul în care are această obligaţie conform legii sau în cazul în care acești terți prelucrează informațiile în numele Google. Google nu va asocia adresa dumneavoastră IP cu alte date deținute de Google. Informații detaliate cu privire la Google și protecția datelor cu caracter personal (inclusiv modul în care puteți controla informațiile trimise către Google) pot fi găsite la: https://policies.google.com/privacy/partners. Din site-ul nostru web puteţi să distribuiţi un articol utilizând un buton de distribuire în reţelele de socializare (de exemplu: Facebook, Twitter, Youtube). Informații detaliate cu privire la protecția datelor cu caracter personal oferită de aceste organizatii pot fi gasite la adresele: https://www.facebook.com/policy.php https://twitter.com/en/privacy https://www.youtube.com/yt/about/policies/#community-guidelines
Accesați datele dumneavoastră personale
Aveți dreptul să cereți o copie a informațiilor deținute de noi  prin formularea unei solicitări de acces. Pentru a solicita o copie a datelor deținute despre dumneavoastră sau pentru a vă actualiza informațiile, contactați Universitatea din București la adresa de e-mail dpo@unibuc.ro. Datele de natură personală deținute de către Universitatea din București sunt supuse condițiilor din Regulamentul UE 679/2016 care oferă persoanelor vizate dreptul de acces la toate tipurile de informații înregistrate, deținute de operatorul de date, sub rezerva anumitor limitări.
Drepturile persoanei vizate
Conform Regulamentului 679/2016 - GDPR, aveţi dreptul de a solicita Universitaţii din București, în calitate de operator de date de natură personală, rectificarea, ştergerea sau restricţionarea prelucrării datelor personale referitoare la dumneavoastră. De asemenea, aveţi dreptului de a vă retrage consimţământul în orice moment, fără a afecta legalitatea prelucrării efectuate pe baza acestuia, înainte de retragere. Dacă nu mai doriți să primiți newsletter-ul, vă puteţi dezabona prin trimiterea unui e-mail la adresa contact@pr.unibuc.ro sau prin folosirea linkului de dezabonare din cadrul newsletter-ului.
Dreptul de a depune o plângere în faţa Autorităţii de supraveghere
Conform Regulamentului 679 /2016 - GDPR, aveți dreptul de a depune o plângere la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Mai multe detalii se pot obține accesȃnd adresa http://www.dataprotection.ro/.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Decline all Services
Save
Accept all Services