Prezentă în clasamentul Shanghai Global Ranking of Academic Subjects încă din 2017, de la lansarea acestuia, Universitatea din București ocupă, anul acesta, prima poziție pe plan național în două subdomenii, respectiv Matematică și Științele Pământului.
La nivel internațional, subdomeniul Matematică din cadrul Universității din București este clasat în intervalul 151–200, în timp ce subdomeniul Științele Pământului se regăsește în intervalul 301-400.
La nivel național, Universitatea din București este urmată, la subdomeniul Matematică, de Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (301-400) și de Universitatea din Craiova (401-500), în timp ce la subdomeniul Științele Pământului, UniBuc este urmată de Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, poziționată în intervalul 401-500.
În rankingul din acest an se regăsesc peste 1800 de universități din cele aproximativ 5000 de instituții de învățământ superior care au aplicat, din 96 de țări.
Lansat în 2017 din dorința de a oferi informații detaliate cu privire la performanțele universităților pe arii de studii, clasamentul Shanghai Global Ranking of Academic Subjects evaluează performanțele universităților în cinci mari domenii: Științele naturii, Inginerie, Științele vieții, Științe medicale și Științe sociale. În cadrul acestora, conform metodologiei de realizare a clasamentului, sunt analizate 54 de subdomenii.
Pentru fiecare domeniu, clasamentul urmărește o serie de indicatori, printre care rezultatele și impactul activității de cercetare, colaborarea internațională, sau premiile academice internaționale. Descrierea tuturor indicatorilor și a modului de realizare a clasamentului sunt detaliate în metodologia disponibilă aici.
Cu o istorie de peste 150 de ani și un prestigiu confirmat constant, Universitatea din București este astăzi un spațiu academic dinamic și incluziv, centrat pe student și caracterizat prin creativitate, inovare și implicare socială. Compusă din 19 facultăți, cu 97 de programe de licență, 215 programe de masterat, 9 programe de masterat didactic, 21 de școli doctorale pe domenii specifice și o școală pentru studii doctorale interdisciplinare, peste 50 de centre și 9 stațiuni de cercetare, UniBuc s-a consacrat ca o instituție de excelență în educație și cercetare care a făcut o prioritate din pregătirea studenților săi pentru viață și profesie.
Începând cu anul 2019, UniBuc face parte din CIVIS – Universitatea Civică Europeană alături de alte nouă universități europene de prestigiu.