Proiectul Diplomelor Europene, inițiat de Comisia Europeană
Universitatea din București este, începând cu luna februarie 2023, membră a echipei de coordonare a unuia dintre cele șase proiecte selectate de Comisia Europeană pentru definirea viitoarelor Diplome Europene, conform Rezultatelor selecției de proiecte.
Anunțul Comisiei Europene întărește astfel rolul și importanța pe care Universitatea din București, singura universitate comprehensivă din România co-organizatoare a unui astfel de proiect, și Alianța Europeană „CIVIS – Europe’s Civic University Alliance” îl joacă în dezvoltarea politicilor educaționale la nivel european, ca parte a proiectului major de inovare și dezvoltare a unui Spațiu European al Educației.
Proiectul din care face parte Universitatea din București, denumit „SMARTT – Screening, mapping, analyzing, recommending, transferring and transforming HE international programmes”, cu o durată de implementare de 12 luni, este bazat pe cooperarea dintre universitățile membre ale Alianței CIVIS și ale altor alianțe europene atașate ca parteneri asociați în proiect (EUTOPIA, NeuroTech și UNITA).
Proiectul are în centru programul „South European Studies (EUROSUD)”, un program comun de nivel masteral derulat de patru dintre universitățile CIVIS, precum și alte peste 50 de programe de studii și parteneriate educaționale derulate de către universitățile implicate în proiecte.
Astfel, prin obținerea unei calificări europene recunoscute în mod automat, acest proces complex va asigura studenților o intrare mai facilă pe o piață europeană a forței de muncă și le va înlesni mobilitatea atât în plan educațional, prin accesarea mai ușoară a unor programe de studii, cât și în plan profesional, printr-o mai mare diversitate a locurilor de muncă oferite.
Printre partenerii asociați din cadrul proiectului se numără Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca și Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior (ARACIS).
„Experții Universității din București au coordonat numeroase demersuri de inovare a spațiului de învățământ european, prin proiecte de anvergură la nivelul alianței CIVIS, dar mai ales prin propuneri de reforme a politicilor educaționale, pe teme care vizează micro-certificările / micro-credentials (de menționat fiind că UB a elaborat prima propunere de politici publice din România privind micro-certificările), programele comune de studii, pedagogiile inovative și mobilitatea virtuală. Acum, prin proiectul SMARTT, ne bucurăm să putem contribui și la crearea unui Spațiu European al Educației, un spațiu în care ideile și programele de studiu să fie transnaționale, interdisciplinare și conectate la nevoile actuale ale societății”, arată prof. univ. dr. Marian Preda, rectorul Universității din București.
Printre rezultatele propuse în cadrul proiectului sunt vizate recomandări și propuneri cu privire la dezvoltarea și implementarea Diplomei Europene, pornind de la demersul de testare și pilotare a unei „etichete” aplicate programelor de studii incluse în proces. De asemenea, echipa de proiect va lucra împreună cu Comisia Europeană în vederea definitivării elementelor de conținut și a componentelor strategice și tehnice necesare pentru lansarea oficială a Diplomei Europene în anul 2024.
Astfel, proiectul își propune să evalueze, să testeze și să faciliteze implementarea Diplomei Europene comune, prin cooperare transnațională la nivel european și nu numai. „Eticheta” de Diplomă Europeană reprezintă un certificat de excelență atașat calificării studenților absolvenți de programe comune de studii derulate prin cooperarea dintre mai multe instituții de învățământ superior, pe baza unui set de criterii co-create la nivel european, un pas important în vederea lansării de programe europene de studii.
În acest context, prof. univ. dr. Romiță Iucu, membru în Comitetul Coordonator al Alianței CIVIS și reprezentant UB în Consiliul Educațional CIVIS, arată că „Universitatea din București continuă demersul amplu de inovare a spațiului academic românesc și european, fiind prezentă în cele mai importante foruri și proiecte pilot la nivelul Comisiei Europene și al Alianțelor Europene de Universități. Proiectul SMARTT se înscrie în acest parcurs al inovării curriculumului academic, fiind deschizător de drumuri pentru proiectarea viitoarelor Diplome Europene și a programelor comune de studii recunoscute la nivel european și global. Astfel, Diploma Europeană oferă viitorilor studenți posibilitatea de a deveni cu adevărat studenți europeni, cetățeni ai unei comunități transnaționale dinamice și puternice, în care competențele dobândite și experiențele de învățare sunt cel mai important atuu pentru un viitor profesional garantat. Suntem încrezători că noile programe de studii și un curriculum academic remodelat prin filosofia micro-credentials vor crea un spațiu SMARTT de creștere academică și profesională pentru o piață globală a educației, în care și universitățile românești vor deveni jucători importanți.”
Universitatea din București a fost implicată încă de la început în demersul de co-creare a criteriilor și standardelor pentru proiectarea și emiterea Diplomei Europene, oferind de asemenea o serie de recomandări și propuneri care au stat la baza apelului lansat de Comisia Europeană. Mai mult, modelul de proiectare și implementare a mobilității virtuale propus de către echipa UB în Alianța CIVIS este considerat de UNESCO model de bună practică la nivel european. De aceeași apreciere internațională se bucură și propunerile echipei UB privind aplicarea filosofiei micro-credentials asupra demersurilor de proiectare și inovare a curriculumului academic la nivel european.
Mai mult, prof. univ. dr. Romiță Iucu, președintele Consiliului de Orientare și Analiză Strategică a Universității din București, asigură coordonarea Subgrupului pentru Diplomă Europeană al grupului de lucru FOR EU din cadrul Comisiei Europene. Înființat odată cu primul val de universități europene, grupul de lucru FOR EU este grupul de reprezentare al Alianțelor Europene pentru Direcția Generală Educație, Tineret, Sport și Cultură din cadrul Comisiei Europene, reunind reprezentanții universităților europene înființate până în prezent.