Cercetătorii și studenții programului de master profesional de Bioinformatică Medicală din cadrul Facultății de Biologie a Universitatea din București au inițiat studii complexe de bioinformatică și cheminformatică, în scopul identificării celor mai eficiente tratamente în infecția cu SARS-CoV-2.
Expertiza anterioară, recunoscută la nivel international, a cercetătorilor din grupul de bioinformatică în design-ul de medicamente, în analiza computațională a profilurilor farmacocinetice/farmacodinamice ale structurilor chimice antivirale eficiente în tratamentul infecțiilor cu SARS-CoV, HIV-1, precum și în studiile QSAR (relație structură chimică-activitate biologică) a făcut posibilă inițierea acestor studii.
Pentru acestea, cercetătorii și studenții programului de master profesional de Bioinformatică Medicală, coordonat de prof. univ. dr. Speranța Avram, au utilizat plaftorme bioinformatice și cheminformatice avansate, precum și infrastructura din cadrul Facultătii de Biologie și Institutului de Cercetare al Universității din București (ICUB).
În aceste studii s-a considerat un număr semnificativ de compuși de sinteză, dar și compuși naturali vegetali, prezentând o posibilă acțiune antivirală anti-SARS-CoV2. Pentru compușii chimici cu rol antiviral incluși în aceste studii nu se cunoaște cu exactitate mecanismul de acțiune la nivelul aparatului enzimatic al SARS-CoV-2.
Obiectivele principale ale acestor studii constau în identificarea, într-un timp foarte scurt, a medicamentelor de sinteză cu acțiune specifică asupra SARS-CoV-2 (proteaza virală, proteina spiculilor virali implicați în aderența și colonizarea celulelor oganismului gazdă) dar și a medicamentelor sau compușilor naturali potential activi care să acționeze specific la nivelul receptorului ACE2 (angiotensin-converting enzyme 2), receptor specific SARS-CoV-2.
Studiile realizate sunt în curs de publicare în reviste cu factor de impact.