Universitatea din București este singura universitate românească prezentă în topul realizat de Quacuarelly Symonds – Graduate Employability Rankings 2022
Pentru al treilea an consecutiv, clasamentul mondial al universităților după angajabilitatea absolvenților – QS Graduate Employability Rankings 2022 – poziționează Universitatea din București în top 500, reconfirmând, astfel, atât buna inserție a absolvenților UB pe piața muncii, cât și strânsa colaborare a instituției cu mediul de afaceri.
Rezultatul obținut de Universitatea din București de a se situa în top 500 la nivel mondial în QS Graduate Employability Rankings 2022 se datorează în principal performanțelor obținute de absolvenții UB, care, conform clasamentului, sunt „printre persoanele cele mai inovatoare, creative și cu un crescut spirit antreprenorial […], motivate de dorința de a schimba lumea”. Astfel, pentru indicatorul „Alumni Outcomes”, Universitatea din București ocupă, în clasamentul QS, locul 191 mondial.
De altfel, Universitatea din București este singura universitate românească prezentă în topul realizat de Quacuarelly Symonds, cel mai cunoscut ranking global al universităților în funcție de rezultatele și angajabilitatea absolvenților.
De asemenea, pozițiile obținute pentru indicatori precum: parteneriatele cu angajatorii (201+), relația angajator-student (201+), angajabilitatea absolvenților (201+) și reputația angajatorului (301+), mențin Universitatea din București în topul universităților cu cele mai bune performanțe la nivel regional.
Aferent anului 2022, clasamentul publicat pe 23 septembrie 2021 analizează performanțele a aproximativ 800 de universități, luând în considerare răspunsurile a peste 75.000 de angajatori și conexiunile a peste 170.000 de absolvenți cu angajatorii. De asemenea, clasamentul își bazează rezultatele pe analiza a peste 40.800 de diplome și afilieri a 29.000 de persoane cu performanțe înalte, precum și a peste 310.000 de parteneriate concretizate în inserția pe piața muncii a absolvenților. Indicatorii prevăzuți în metodologia de evaluare au ponderi diferite, astfel: reputația angajatorului (30%), performanțele absolvenților (25%), parteneriatele cu angajatorii (25%), relația angajator-student (10%) și rata angajabilității absolvenților (10%).
În ceea ce privește clasamentul general Quacuarelly Symonds World University Rankings (QS) 2022, cel mai cunoscut ranking global al universităților în funcție de domeniile de studiu și cercetare, Universitatea din București are, alături de Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și de Universitatea de Vest din Timișoara, cele mai bune performanțe la nivelul sistemului de învățământ superior românesc. Clasamentul analizează performanțele a peste 1.000 de universități din întreaga lume, având în vedere șase dimensiuni: reputația academică, reputația de angajator, numărul de studenți, numărul de citări pentru facultăți, facultăți internaționale și studenți internaționali.
Cu o istorie de peste 150 de ani și un prestigiu confirmat constant, Universitatea din București este astăzi un spațiu academic dinamic și incluziv, centrat pe student și caracterizat prin creativitate, inovare și pragmatism.
De-a lungul anilor, UB a dezvoltat parteneriate cu 152 de universități din întreaga lume și este implicată în 468 de acorduri Erasmus+. Totodată, UB este conectată la o serie de rețele universitare naționale, regionale, europene și internaționale.
Începând cu 2019, Universitatea din București face parte din CIVIS – Universitatea Civică Europeană alături de alte șapte universități europene de prestigiu: Universitatea Aix-Marseille, Universitatea Națională și Capodistriană din Atena, Universitatea Liberă din Bruxelles, Universitatea Autonomă din Madrid, Universitatea Sapienza din Roma, Universitatea din Stockholm, Universitatea Eberhard Karls din Tübingen, cărora li s-a alăturat, în 2021, Universitatea din Glasgow, în calitate de partener asociat.