Joi, 18 aprilie 2024, studenții anului al III-lea de la specializarea „Ecologie și protecția mediului” a Facultății de Biologie a Universității din București și profesorii ecologi ai cursului de „Managementul diversității biologice” vor participa alături de membrii Asociației Parcul Natural Văcărești (APNV) la o aplicație de teren inedită.
Aceștia vor vizita printre ultimele „oaze de sălbăticie” pe care ecologiștii le-au identificat în căutările lor prin zonele umede ale Bucureștiului.
„Vizităm Lunca Dâmboviței (la intrarea în Lacul Morii), Pădurea Băneasa și Pajiștea Petricani. Sunt doar trei dintre cele cinci zone pe care ne dorim cu toții să le protejăm și accesibilizăm pentru bucureșteni după modelul Parcului Natural Văcărești și pentru documentarea valorii cărora mediul academic își poate aduce și el o contribuție”, au subliniat organizatorii.
Asociația Parcul Natural Văcărești a sprijinit întotdeauna interesul cercetătorilor, al studenților și al amatorilor curioși față de natura urbană, pentru viața sălbatică existentă în mijlocul unei capitale europene, pentru habitatele fragile și patrimoniul natural care încă supraviețuiește între blocurile din București.
„Fiindcă e adevărat că abia când dispare ne dăm seama cât de prețioasă e natura: contribuie enorm la bunăstarea oamenilor, la calitatea vieții în oraș, la purificarea aerului pe care îl respirăm și a apei pe care o bem, ne oferă umbră și răcoare și umiditate când orașul dogorește, iar când vin ploile torențiale, tot zonele verzi, arborii și arbuștii sug apa ca un burete, protejându-ne de inundații. Natura are propriile ei soluții la criza climatică — trebuie doar să învățăm să o ascultăm”, a punctat Dan Bărbulescu, director al asociației.
Informații suplimentare despre APNV
Misiunea APNV, asociație de mediu fondată în anul 2012, este de a promova și susține conservarea zonelor de biodiversitate în mediul urban și periurban, sub formă de arii naturale urbane.
În viziunea acesteia, natura devine o componentă majoră a infrastructurii urbane, cu rol esenţial în optimizarea calităţii vieţii oamenilor și care facilitează accesul populaţiei la recreere sănătoasă şi educaţie ecologică.
Asociația are mai multe obiective strategice, printre care sprijinirea educației pentru natură și biodiversitate prin dezvoltarea de proiecte dedicate elevilor, studenților, profesorilor și publicului larg și susținerea cunoașterii și a conservării ariilor naturale urbane din București și din România.