Duminică, 14 Aprilie 2024, cu ocazia celebrării Zilei Pământului, în incinta Grădinii Botanice „Dimitrie Brandza” a Universității din București a avut loc evenimentul intitulat Istoria Geologică a Pământului, organizat de Noua Acropolă împreună cu membri ai Institutului de Cercetare al Universității din București, care a avut ca obiectiv familiarizarea publicului larg cu explorarea trecutului și a legăturilor dintre om și natură.
Evenimentul a fost împărțit în două secțiuni, incluzând pe de-o parte o sesiune de prezentări, iar pe de altă parte, o sesiune demonstrativă de utilizare în teren și în laborator a mijloacelor tehnologice în procesul de cercetare.
Sesiunea de comunicări a abordat o tematică vastă, debutând prin cercetătorul Vlad Ene cu o introducere în geologia Pământului. Prezentarea sa a vizat în special vârstele și metodele de datare ale rocilor. Prezentarea cercetătorului Valentin Radu a explicat rolul crucial jucat de pești, moluște și broaște țestoase în viața comunităților preistorice, reconstituind, prin studierea rămășițelor, relația acestor comunități cu mediul înconjurător. Nu în ultimul rând, informațiile aduse de Cătălin Lazăr, cercetător în cadrul ICUB, arheolog și profesor asociat la Facultatea de Istorie din cadrul Universității din București, despre hazardurile neolitice au scos în evidență importanța înțelegerii acestor evenimente și a impactului major al acestora, resimțit până în prezent, asupra societăților umane.
Concomitent, sesiunea demonstrativă a implicat o succintă introducere în domeniile carpologiei, palinologiei și antracologiei, prezentate de Diana Hanganu, cercetător ICUB, Mihaela Golea, cercetător la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan”, Mihaela Dobre, doctorandă la Facultatea de Geografie a UB, Daniela Strat, membră a Departamentului de Meteorologie și Hidrologie din cadrul Facultății de Geografie UB, și Mihaela Iacob, masterandă la Facultatea de Istorie a UB. Echipamentul de cercetare de teren a inclus stația totală, magnetometrul și dronele, a căror utilizare a fost explicată și demonstrată de către drd. Cristina Covătaru, arheologul Theodor Ign și Cristian Roth, Facultatea de Istorie a UB.
În acest context, atât ICUB cât și Universitatea din București sunt angajate activ să disemineze rezultatele cercetărilor proprii către publicul larg, consolidând angajamentul comunității academice față de crearea unei societăți mai educate și mai bine informate.