În perioada 27-29 noiembrie 2020, Departamentul de Istorie Antică, Arheologie și Istoria Artei din cadrul Facultății de Istorie a Universității din București (DIAAIA) a găzduit conferința internațională Communicating Objects. Material, Literary and Iconographic Instances of Objects in a Human Universe in Antiquity and the Middle Ages/Objets en dialogue. Présences matérielles, littéraires et iconographiques des objets dans l’univers humain pendant l’Antiquité et au Moyen Âge.
Evenimentul științific, organizat în colaborare cu International Society for Cultural History (ISCH), a avut loc online și a reunit, pe lângă un număr însemnat de auditori, 49 de participanți din 19 țări, afiliați unor universități de renume din Europa, America de Nord, America de Sud, precum și din Israel.
Comitetul de organizare a avut în componență profesori ai Facultății de Istorie – prof. univ. dr. Ecaterina Lung, lect. univ. dr. Alexandra Lițu, lect. univ. dr. Alexandra Ţârlea, iar lucrările prezentate în cadrul conferinței au fost distribuite în nouă secțiuni.
Lect. univ. dr. Daniela Zaharia, directoarea DIAAIA, a inaugurat reuniunea internațională cu o intervenție asupra tematicilor și implicațiilor teoretice propuse în programul evenimentului.
Vineri, 27 noiembrie 2020, prima secțiune a evenimentului științific, Saints, Lovers, Warriors, Merchants: Material Expressions in the Middle Ages, a abordat problematici legate de textile, obiecte de podoabă, de programe iconografice ale monumentelor de cult și arhitectura lor, precum și de rolul simbolic al obiectelor în literatură.
A doua secțiune s-a articulat în jurul tematicii Images, Objects, Memories în lumea romană, incluzând și o intervenție asupra lecturilor medievale ale reprezentărilor antice.
A treia secțiune, The Word and the Object in a Roman Literary Universe, a abordat literatura augustană din perspective rolului simbolic și narativ al obiectelor, alături de o investigație asupra rolului obiectelor în Cena Trimalchionis a lui Petronius.
Sâmbătă, 28 noiembrie 2020, prima secțiune a conferinței a reunit comunicări importante relative la cultura materială a sanctuarelor și la practici religioase din Egiptul Antic, Grecia și Roma sub titlul Gods and Objects.
A doua secțiune – Individual and Communal Voices on Objects – a abordat chestiunea interacțiunii dintre scris și obiecte în cazul ofrandelor, monedelor și obiectelor de lux în lumea greco-romană. A treia secțiune, Objects in Context, Objects as a Context in the Greek World, s-a concentrat asupra ceramicii grecești și artei gliptice.
Duminică, 29 noiembrie 2020, a treia zi a conferinței, a fost deschisă cu o incursiune în Materiality of Life and Death in the Roman World, fiind analizate inscripții funerare ale medicilor, nymphaea de la Pompei, villae romane târzii, precum și obiecte aflate în circulație în mediu creștin.
A doua secțiune a reuniunii, Objects of the Black Sea. Points of Convergence and Otherness, s-a ocupat de monumente funerare din Thracia și de ceramică grecească în Marea Neagră. A treia secțiune a avut în centru The Word and the Object in a Greek Literary Universe și a implicat analize consistente relative la tragedie și comedie la Atena, precum și la epica elenistică.
Communicating Objects. Material, Literary and Iconographic Instances of Objects in a Human Universe in Antiquity and the Middle Ages/Objets en dialogue. Présences matérielles, littéraires et iconographiques des objets dans l’univers humain pendant l’Antiquité et au Moyen Âge s-a încheiat cu două prezentări vizând aspecte teoretice în analiza culturii materiale și cu o ultimă luare de cuvânt a directorului DIAAIA care a trecut în revistă problematicile atinse de comunicările prezentate pe parcursul celor trei zile.
De asemenea, prof. univ. dr. Ecaterina Lung, cadru didactic la Facultatea de Istorie a UB, membră a comitetului științific al ISHC și, totodată, co-organizatoare a evenimentului, și prof. univ. dr. Jörg Rogge, cadrul didactic la Johannes Gutenberg-Universität, Germania, și director al ISHC, au prezentat două comunicări științifice în cadrul conferinței.
Pe lângă cei doi profesori, din comitetul științific al conferinței au mai făcut parte Alexandru Avram (profesor la Le Mans Université și cercetător în cadrul Centre de Recherche en Archéologie, Archéosciences, Histoire – CRéAAH ), Adam T. Rabinowitz (profesor la University of Texas at Austin și director adjunct al Institute of Classical Archaeology at the UTexas).
Conferința a fost promovată pe mai multe canale de comunicare afiliate unor instituții de cercetare în domeniu: ISCH (co-organizator); Liverpool Classics Mailing List; Calenda. The Calendar for the Humanities and Social Sciences; Academia.edu; Compitum. Recherches et actualités sur l’Antiquité romaine et la latinité; Fasti Congressum. Recopilación de Congresis sobre la Antiguëdad.
O cronică a evenimentului a fost solicitată pentru Bolletino dei Studi Latini, o publicație de prestigiu în domeniu din Italia, fondată de cercetătorul Fabio Cupaiuolo, fost profesor de Literatură Latină la Universitatea din Napoli.