CIVIS anunță deschiderea înscrierilor pentru programul cu tema “Religion and power in the Eastern Mediterranean in Late Antiquity and Early Middle Ages”. Programul îi invită pe studenți să descopere modurile în care interacțiunea dintre puterea politică și creștinism, iudaism, islamism timpuriu și alte curente religioase a influențat identitățile culturale și religioase din zona est-mediteraneană.
Cursul se va desfășura în format hibrid în perioada martie-iulie 2022 și este organizat în două părți:
- În perioada martie-iunie, seminarele vor avea loc prin rotație în Tübingen, Atena și Stockholm. Studenții care nu locuiesc în aceste orașe vor participa la aceste seminare în format online.
- În prima săptămână a lunii iulie 2022, va avea loc o deplasare la Atena. Studenții selectați vor fi sprijiniți printr-un grant care să le acopere costurile. Această a doua parte a cursului va fi organizată sub forma unor sesiuni plenare care se vor desfășura în mai multe locuri care au legătură cu subiectul cursului (situri religioase din antichitatea târzie, muzee și mănăstiri din Atica). În timpul acestor sesiuni, studenții desemnați își vor susține propriile prezentări.
Cursul își propune să-i familiarizeze pe studenți cu transformările creștinismului și ale peisajului religios mai larg de după secolul al IV-lea. Astfel, în cadrul cursului, profesorii și studenții vor analiza relația dintre această transformare și modificarea modelului de imperiu creștin. O atenție deosebită va fi acordată impactului pe care acest proces l-a avut asupra emergenței unei așa-numite creștinătăți bizantine în Orient, creștinătății periferice native din Asia (Siria, Armenia) și Africa (creștini copți, etiopieni și nubieni), precum și asupra transformării peisajului religios mai larg în ceea ce privește iudaismul și unele curente religioase „marginale” precum gnosticismul și apocalipticismul.
În final, cursul va evidenția consecințele temelor abordate asupra islamismului timpuriu și caracteristicilor sale milenare în timpul perioadei meccane.
Programul de scurtă durată se adresează studenților din cadrul universităților membre CIVIS care urmează sau au un interes deosebit într-unul din următoarele domenii de studiu: teologie, studii religioase, istorie, studii culturale sau într-un domeniu conex. În principiu, cursul se va desfășura în limba engleză. Acesta s-ar putea desfășura și în limba germană, dar doar dacă toți participanții vorbesc germana. Ca atare, pentru participare este necesar un nivel de minim B2 de limba engleză (sau germană).
Persoanele care își doresc să se înscrie sunt rugate să trimită un CV, o scrisoare de intenție (de maximum 500 de cuvinte) și o copie a documentelor școlare de la universitatea de origine la adresa dmoscho@theol.uoa.gr până la 15 decembrie 2021. Studenții selectați vor fi anunțați în data de 30 ianuarie 2022.
Evaluarea
Participanții vor fi evaluați în funcție de prezența la cursuri și implicarea activă în prezentările din a doua parte a cursului sau pe baza unor scurte lucrări scrise de la finalul cursului. Mai precis, evaluarea se va baza pe următoarele criterii:
- Prezență fizică la seminare
- Participare activă în lucrările de seminar și înțelegerea aprofundată a bibliografiei de curs
- Prezentarea bine documentată a unui subiect încredințat sau răspunsuri fundamentate la întrebări relevante pentru subiectul cursului prin intermediul unei lucrări scrise la finalul cursului.
Detalii despre programul “Religion and power in the Eastern Mediterranean in Late Antiquity and Early Middle Ages” sunt disponibile pe pagina CIVIS, aici.
Universitatea Civică Europeană CIVIS este o alianță academică ce reunește nouă dintre cele mai importante universități din Europa: Aix-Marseille Université, National and Kapodistrian University of Athens, Universitatea din București, Université Libre de Bruxelles, Universidad Autónoma de Madrid, Sapienza Università di Roma, Stockholm University, Eberhard Karls Universität Tübingen și University of Glasgow, în calitate de partener asociat. CIVIS reunește o comunitate de aproximativ 450.000 de studenți și 65.000 de angajați, dintre care peste 30.000 sunt cadre universitare și cercetători. De curând, Consorțiului CIVIS i s-a alăturat și Universitatea Paris Lodron din Salzburg.