În perioada noiembrie 2017 – aprilie 2018, Departamentul de Psihologie al Facultății de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității din București, în parteneriat cu Ministerul Apărării Naționale, a desfășurat un studiu de estimare a prevalențelor tulburărilor psihice din armata română la nivel național.
Proiectul a constituit primul studiu de această natură desfășurat în cadrul armatei române, dar și pe orice populație specifică sau generală din România inclusiv, stabilind un baseline pentru estimarea, în viitor, prin studii de follow-up, a incidenței tulburărilor psihice în această populație, dar și pentru analiza utilității programelor de intervenție și prevenție.
Studiul a fost desfășurat pe un eșantion de aproximativ 5.000 de militari din toate unitățile militare din România, precum și militari din teatrele de război și a avut ca obiective: estimarea prevalențelor anumitor tulburări psihice în armata română, precum depresia, tulburările de anxietate și cele datorate stresului (ex: fobii, tulburarea de stres post-traumatic), probleme de abuz de substanțe, estimarea costurilor acestor tulburări și propunerea de recomandări.
Echipa a fost coordonată de dr. Cezar Giosan, lector univ. la Facultatea de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității din București și profesor de psihologie la Berkeley College din New York, cu o experiență îndelungată în derularea de proiecte de cercetare și implicat în numeroase studii asupra personalului militar american, și a fost constituită din prof. univ. dr. Dragoș Iliescu de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității din București și președinte al prestigioasei International Test Commission, și dr. Vasile Mărineanu, șeful Centrului de investigații sociocomportamentale din cadrul M.Ap.N, cadru didactic asociat în cadrul Departamentului de Psihologie al Facultății de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București, reprezentant național pe probleme de sănătate mintală din cadrul NATO Centre of Excellence for Military Medicine și membru în Research Task Group on Sexual Violence al NATO Science and Technology Organization.
Studiul a beneficiat de sprijinul logistic al Ministerului Apărării Naționale, cercetătorii din cadrul Universității din București efectuând acest studiu pro bono.