În perioada 10 – 17 decembrie 2023, Universitatea din București a fost gazda unui hackathon interdisciplinar care a reunit aproape 50 de studenți de la specializările Informatică, Jurnalism, Filosofie și Științe politice care au lucrat în echipe mixte pentru a crea proiecte cu impact social.
Evenimentul a fost organizat de o echipă coordonată de lect. univ. dr. Marius Dumitran, cadru didactic la Facultatea de Matematică și Informatică a UB, și de Andrada Fiscutean, cadru didactic asociat la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București, cu sprijin din partea Asociației Studenților la Matematică și Informatică (ASMI).
Marele câștigător al competiției a fost proiectul „Harta șanselor: Viața ta depinde de locul în care te afli”, un articol jurnalistic care arată cum diferă șansele în viață ale unei persoane în funcție de județul în care trăiește. Analiza cuprinde date precum speranța de viață, rata șomajului, salariul mediu net și rezultatele de la examenele naționale.
„Toate aceste date descriu o Românie a inegalităților, iar concluzia specialiștilor este că discrepanțele vor continua să existe câtă vreme nu avem o implicare civică mai bună și politici menite să îmbunătățească condițiile de trai din zonele defavorizate”, a explicat Andreea Stanciu, studentă în anul III la FJSC a UB.
Articolul include un paragraf personalizat, care se generează dinamic și cuprinde date statistice legate de județul selectat de utilizator.
„Am folosit web scraping și file scraping pentru a prelua date despre județele României de pe site-uri oficiale, ca de exemplu cel al Institutului Național de Statistică. Am folosit aceste date, convertite într-un fișier json, pentru a genera grafice și hărți explicative, pentru a compara șansele persoanelor din fiecare județ”, a punctat Radu Mihai, student în anul I la Masteratul de Procesarea Limbajului Natural (NLP) al FMI a UB.
Din echipa lor au mai făcut parte studenții Mălina Andronache (FJSC), Mihai Duzi (FMI) și Mihai Grigore (FMI).
Aplicația Pinder, dezvoltată de o echipă interdisciplinară a UB
Un al doilea premiu, acordat pentru Jurnalism, a revenit echipei interdisciplinare care a realizat aplicația Pinder, un „Tinder” cu politicieni care ar putea candida la alegerile prezidențiale. În aplicație, utilizatorii pot vedea informații relevante despre candidați, ca de exemplu temele principale pe care se pronunță, averea lor așa cum reiese din declarațiile de avere, studiile și posibilele probleme cu legea.
Aplicația Pinder a fost realizată de studenții Stelian Stoian (FMI), Alexandra Clapa (FJSC), Ion Laptedulce (Facultatea de Filosofie), Teodora Cojocaru (FMI) și Alex Bîrsan (FMI).
Juriul a acordat și un Premiu pentru soluție tehnică. Acesta a fost câștigat de echipa formată din Radu Onuțu (FMI), Ana Anghel (FMI), Andrei Predescu (FMI) și Maricica Ciubara (FJSC), toți studenți ai UB, care a realizat o hartă interactivă a imobilelor cu risc seismic din București. Utilizatorii pot vedea care sunt imobilele cu probleme și pot analiza și împrejurimile acestora. În felul acesta, pot identifica și alte clădiri cu risc care nu apar pe hărțile oficiale pentru că nu au fost expertizate.
„Avem nevoie să conectăm mai multe discipline cu jurnalismul dacă vrem să rămână nu doar relevant, ci și modern. Programatorii, experții în date, designerii sunt poate printre cei mai importanți și acest hackathon pilot – în care am văzut o energie spectaculoasă la echipele de studenți – poate fi una dintre soluțiile care să pună bazele unor colaborări interdisciplinare de care să beneficiem toți, studenți și profesioniști”, a conchis Cristian Lupșa, membru al juriului.
Hackathonul a avut două jurii. Evaluarea proiectelor din punct de vedere tehnic a fost realizată de Ovidiu Mihalcea (programator Misreport.ro), Radu Diță (chief architect la Softbinator) și Cristian Dascălu (content creator și antreprenor). Juriul specializat pe jurnalism a fost format din Cristina Radu (jurnalist Libertatea și Școala 9), Cristian Lupșa (fost redactor-șef DoR, cadru didactic asociat la FJSC), Cătălina Albeanu (jurnalist Free Press Unlimited) și asist. univ. dr. Gheorghe Anghel (cadru didactic la FJSC).