65 de elevi și 40 de profesori au participat la cea de-a șasea ediție a Școlii de Vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele (MsciTeh), co-organizată de Universitatea din București

65 de elevi și 40 de profesori au participat la cea de-a șasea ediție a Școlii de Vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele (MsciTeh), co-organizată de Universitatea din București

65 de elevi și 40 de profesori au participat la cea de-a șasea ediție a Școlii de Vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele (MsciTeh), co-organizată de Universitatea din București
12/09/2023

Ediția a șasea a Școlii de Vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele (MsciTeh) s-a desfășurat între 19 august și 3 septembrie 2023 pentru elevi și 27 august și 3 septembrie 2023 pentru profesori. MsciTeh a fost un eveniment organizat în consorțiul ReCoNnect – Noaptea Cercetătorilor, de Universitatea din București, în calitate de organizator principal, alături de Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH) și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).

De asemenea, evenimentul de anul acesta a fost organizat cu sprijinul proiectului SciResCareer – Centru Regional de Orientare și Consiliere în Cariera de Cercetător – București-Ilfov – de la educație preuniversitară la cercetare avansată, atât prin contribuția financiară în achiziționarea materialelor necesare, dar mai ales prin membrii echipei de lucru care au susținut ateliere pe parcursul celor 16 zile ale școlii.

La evenimentul din acest an au luat parte 65 de elevi pasionați de știință din toată țara, mulți dintre ei cu multiple premii la olimpiade naționale și internaționale de geologie, fizică, astrofizică, astronomie, chimie, matematică sau informatică. Totodată, 40 de profesori care predau materii din aria STEM (science, technology, engineering, math) s-au alăturat în cadrul secțiunii dedicate lor, pentru a participa la activități de dezvoltarea profesională interdisciplinară.

14 teme de cercetare, vizite în insitutele de cercetare și activități de socializare

Cei 65 de elevi de liceu au fost împărțiți în 14 teme de cercetare coordonate de cercetători de pe platforma de la Măgurele și de profesori din facultățile UB implicate în organizare.

Temele vizate au fost: Nanoboți activați cu protoni: Metode inovative pentru terapia cancerului; Introducere în teoria corelaţiilor cuantice şi a procesării informaţiei cuantice; Fizica fascinantă a emulsiilor; Rezonanța Trecutului: Monitorizarea prin Investigații Non-invazive; Experimentul BB84: criptografie cuantică și laseri; CanSat pentru monitorizarea distribuita a parametrilor de mediu – constituirea unei echipe si a unui prim prototip, in scopul participarii la viitoarele competitii ESA; Geologia pentru sănătate; Fenomene meteorologice extreme și schimbările climatice; Explorarea activității creierului si a comportamentelor – de la animale la om; „Cocktail party” cu unde gravitaționale și vânătoarea de viruși la bordul misiunilor spațiale; Metode fizice pentru diagnostic și tratament cu aplicații în medicină; Peptidele cationice: noi agenţi cu acţiune antitumorală; Comunicarea științei. Cum să traduci știința pe înțelesul publicului larg Și Compuși coordinativi: sinteză, caracterizare și aplicații în medicină.

Elevii au participat la cursuri legate de tematica școlii din acest an „Aplicații ale științei și cercetării pentru sănătate”, au avut parte de vizite în cele mai mari institute de pe Platforma de la Măgurele și au lucrat timp de două săptămâni proiecte de cercetare alături de mentorii de la temele lor. Participanții de liceu au beneficiat și de un program social cu activități de dezvoltare personală, activități de relaxare și vizite ghidate în București.

La finalul celor două săptămâni, liceenii au prezentat proiectele în fața unui juriu alcătuit din profesori de liceu, cercetători și profesori universitari și au fost premiați atât pentru conținutul științific al produselor lor, cât și pentru capacitățile de prezentare orală.

Echipa proiectului SciResCareer, implicată în organizarea celei de-a șasea ediții a MSciTeh

În deschiderea evenimentului, prof. univ. dr. Virgil Băran, directorul proiectului SciResCareer,a prezentat obiectivele și activitățile proiectului și importanța acestuia pentru dezvoltarea ecosistemului de cercetare din Regiunea București – Ilfov. De asemenea, alături de lect. univ. dr. Andreea Croitoru, a găzduit o parte dintre activitățile temei Introducere în teoria corelaţiilor cuantice şi a procesării informaţiei cuantice. În cadrul temei au fost discutate principiile și elementele de bază ale mecanicii cuantice și au fost efectuate o serie de exerciții teoretice și aplicații practice constând în simulări în cloud utilizând un computer cuantic furnizat de IBM.

De asemenea, prof. univ. dr. Beatrice Radu, cadru didactic la Facultatea de Biologie a Universității din București, a susținut prelegerea de deschidere a școlii de vară, intitulată „Creierul – cel mai complex organ”, care s-a bucurat de o mare popularitate printre elevi, numărul de întrebări primite depășind timpul alocat. Apoi, cu sprijinul doctoranzilor Florin Zamfirache, Andrei Bratu si Gabriela Prundaru, a susținut tema intitulată Explorarea activității creierului si a comportamentelor – de la animale la om. Printre activitățile susținute în cadrul temei s-au numărat manipularea animalelor de laborator, realizarea unui protocol de testare comportamentală pe șobolan, realizarea unui dispozitiv de testare comportamentală, analiza unor preparate imunohistologice din creier uman prin microscopie de transmisie, realizarea unui mulaj al creierului uman și identificarea principalelor arii cerebrale, înțelegerea emoțiilor și a proceselor de învățare/memorie, utilizarea unor chestionare pentru analiza stresului, anxietății și depresiei, utilizarea unor echipamente comerciale pentru meditație, electroencefalografie și neurofeedback sau realizarea unor exerciții simple de relaxare sau de concentrare a atenției.

Cea de a 3-a temă, intitulată Compuși coordinativi: sinteză, caracterizare și aplicații în medicină, a fost prezentată de lect. univ. dr. Delia Popescu, asist. dr. Mariana Dianu și lect. univ. dr. Cătălin Maxim. În cadrul temei, participanții au avut ocazia să se familiarizeze cu activitățile de cercetare desfășurate într-un laborator de chimie, prin realizarea sintezelor unor combinații complexe cu aplicații în medicină, dar și caracterizarea și investigarea proprietăților acestora, cu accent pe chiralitate. Au fost sintetizați compuși ai cuprului (II) și vanadiului (V) cu liganzi derivați de la aminoacizi naturali, sistemele chirale obținute fiind caracterizate cu ajutorul spectroscopiei IR și UV-VIS, al dicroismului circular, difracției de raze X pe monocristal și pulbere.

Ediția a șasea a MSciTeh și-a desemnat câștigătorii

În cadrul ediției din 2023 a MSciTeh, juriul a desemnat echipele câștigătoare a locurilor I, II și III, precum și cea a premiului de popularitate.

Astfel, pe locul I s-a clasat echipa de la tema Rezonanța Trecutului: Monitorizarea prin Investigații Non-invazive. Mentorii acesteia au fost Eduard Năstase, Alexandru Ṭigănescu, Dragoş Toma-Dănilă, Andrei Mihai, Alexandra Gerea, Bogdan Cerbu (INFP), Laurențiu-Marian Angheluță, Valentin-Dumitru Drăguț și Lucian-Cristian Ratoiu (INOE). Echipa a fost alcătuită din elevii Balaur Victor-Andrei, Iosifescu Andrei, Nicoară Vlad Mihnea, Năstase Vlad, Popescu Daria-Maria și Tudor Ana-Maria. Prezentarea câștigătoare poate fi consultată aici.

Locul al II-lea a fost adjudecat echipa de la tema Experimentul BB84: criptografie cuantică și laseri. Având ca mentori pe Elena-Georgiana Chira și Marian Zamfirescu (INFLPR și Facultatea de Fizică a Universității din București, ea i-a avut în componență pe elevii Baltac Alexandru, Buha Gabriel, Lascăr Robert și Neamțu Alexia Ioana.

Echipa de la tema Fizica fascinantă a emulsiilor a reușit să câștige locul al III-lea în cadrul competiției. Mentorii acesteia au fost Andra Dinache, Mihai Boni, Ana-Maria Udrea, Iuliana Urzică, Angela Staicu (INFLPR). Dima Crina Elena, Rădoi Robert-Mihăiță, Stanciu-Greculescu Mara-Ioana, Șerbănescu Andrei, au fost membrii acesteia.

Premiul de popularitate a fost câștigat de echipa de la tema Geologia pentru sănătate. Mentorii acesteia au fost profesori de la Facultatea de Geologie și Geofizică a Universității din București, printre care: Alexandru Andrășanu, Denisa Jianu, Barbara Soare, Cristina Toma, Daniela Gheorghe, Mihai Ducea, George Garbacea și Izabela Mariș, de la Facultatea de Geologie și Geofizică a Universității din București. Elevii coordonați de cadrele didactice ale UB au fost Alexandru Larisa, Almășan Anna Anastasia, Apostolache Teodora, Milutinovici Cristina și Munteanu Radu Ovidiu.

Profesorii au lucrat pe teren și în institute la MSciTeh 2023

Cei 40 de profesori de științe selectați pentru participarea la a șasea ediție a Școlii de Vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele au intrat într-un program de dezvoltare profesională interdisciplinară pentru profesori interesați de predarea integrată STEM/STEAM. Ei au beneficiat de vizite pe teren, pornind experiența cu câteva zile în care au vizitat Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului.

În acest habitat natural, aceștia au explorat laboratoarele naturale, au descoperit proiecte educaționale inedite și au participat la o serie de ateliere și activități experimentale cu tematici variate: proiectarea unei activități integrate ST(R)E(A)AM bazată pe gândirea critică și creativă a elevilor; dezvoltarea competenţelor STEM prin investigaţie ştiinţifică; instrumente didactice realizate cu foi de calcul Excel pentru studiul Fizicii; folosirea tehnologiei digitale pentru predarea Fizicii și învățarea prin investigație de la competențe la activități de învățare – inspirație pentru Școală.

La revenirea la Măgurele, profesorii de gimnaziu și de liceu au participat la prezentările proiectelor elevilor, au vizitat infrastructurile din cadrul IFIN-HH și ELI-NP și au cunoscut cercetători în cadrul unor sesiuni de activități experimentale pe subiecte din domenii STEM (seismologie și spectroscopie).

La final, profesorii au avut și ei de livrat prezentări, pentru că au lucrat, în echipe, proiecte de intervenție în școli, inspirați de atelierele de pe teren, din cadrul laboratoarelor naturale, cât și de cele din laboratoarele și institutele de pe platforma de la Măgurele. Tematicile alese au fost variate, de la un proiect interdisciplinar STEM cu o componentă pentru Școala Altfel, la abordări din perspectivă artistică și istorică în diverse zone din țară, valorificarea potențialului creator al elevilor, importanța resurselor naturale etc.

Consorțiul în care se organizează MSciTeh pregătește Noaptea Cercetătorilor 2023

Pe lângă cercetătorii celor două institute co-organizatoare ale MSciTeh – Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH) și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), au fost implicate cadre didactice și studenți de la Universitatea din București, prin Facultatea de Biologie, Facultatea de Chimie, Facultatea de Fizică, Facultatea de Geologie și Geofizică Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării și Facultatea de Psihologie și Științele Educației.

Acestora li s-au adaugat, ca parteneri, institutele de fizică de pe platforma Măgurele, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, Institutul de Științe Spațiale, Institutul de Fizică Atomică și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică.

MSciTeh nu este singurul eveniment dedicat promovării științei și educației pentru știință organizat în acest consorțiu. Alături de parteneri de la alte trei universități din țară (Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați), alături de colegii din patru geoparcuri (Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, Geoparcului UNESCO Ținutul Buzăului, Geoparcului Carpaterra și Geoparcului Oltenia de sub Munte), organizatorii din institutele de pe Platforma de la Măgurele și din facultățile Universității din București pregătesc acum ediția din anul 2023 a Nopții Cercetătorilor, un eveniment deschis publicului larg, acesta se va desfășura pe 29 septembrie în București și pe 30 septembrie 2023 în Măgurele.

În același weekend se organizează activități în consorțiu în alte 20 de locații din țară. Toate detaliile despre eveniment pot fi găsite atât pe site-ul consorțiului, cât și pe pagina de Facebook a evenimentului.

SECŢIUNE ACCESIBILIZATĂ PENTRU PERSOANELE CU DIZABILITĂŢI DE VEDERE

Close Popup
Privacy Settings saved!
Privacy Settings

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.


Google Analytics
Cine suntem
Site-ul este deținut și administrat de Universitatea din București cu sediul în Bulevardul Mihail Kogălniceanu 36-46, București. Pentru a urmări mai ușor informațiile, trebuie să știţi că ne putem referi la instituția noastră folosind termenii „Universitatea din București”, „nouă”, „nostru” etc, iar la tine, ca utilizator și vizitator al site-ului, folosind termenii „utilizator”, „dumneavoastră”, etc. Această politică descrie informațiile pe care le colectăm atunci când vizitați www.unibuc.ro. Prin utilizarea acestui site web, sunteți de acord cu colectarea și utilizarea informațiilor dumneavoastră personale (în cazul în care acestea sunt furnizate) în conformitate cu această politică. Site-ul poate conține legături către și de pe site-uri web. Dacă urmați un link către oricare dintre aceste site-uri web, rețineți că acestea au propriile politici de confidențialitate. Universitatea București nu are nicio responsabilitate sau răspundere pentru aceste politici sau modul în care aceste site-uri web își gestionează datele. Verificați aceste politici înainte de a trimite orice informații personale acestor site-uri.
Informațiile colectate şi durata de stocare
În cazul în care utilizați site-ul nostru, vom colecta și procesa următoarele date personale despre dumneavoastră:
  • Informații pe care ni le oferiți atunci când completați un formular web sau solicitați trimiterea newsletter-ului. Informațiile pe care ni le furnizați pot include numele, adresa de e-mail, numărul de telefon, etc.
  • Informatiile pe care ni le oferiti in formularul de solicitare de informatii publice (ex. nume, prenume, e-mail) sunt colectate conform Legii nr. 544/2001
  • Informații pe care le colectăm despre dumneavoastră, prin intermediul fişierelor cookie pe care le folosim, în momentul în care accesați site-ul nostru. Pentru detalii suplimentare, consultați informarea privind cookie-urile.
Stocarea datelor de natură personală se realizează pe servere situate în România, atâta timp cât avem consimțămȃntul dumneavoastră.
Cum utilizăm datele personale pe care le furnizați sau le colectăm
Folosim datele personale despre dumneavoastră în următoarele moduri:
  • datele personale furnizate de dumneavoastră prin formularele noastre web vor fi folosite în scopul procesării cererilor dumneavoastră. Prin trimiterea solicitării sunteți de acord cu prelucrarea datelor dumneavoastră de către Universitatea din București.
  • în cazul în care sunteți de acord cu primirea de informații prin newsletter, vă vom trimite noutǎți despre următoarele subiecte:
  • informații despre evenimentele şi activităţile organizate în cadrul Universităţii din Bucureşti
  • informațiile tehnice pe care le colectăm prin utilizarea cookie-urilor vor fi utilizate în scopurile stabilite în “Informarea privind cookie-urile”.
Transferuri internaționale
În vederea oferirii serviciului de newsletter, datele dumneavoastră de identificare și contact sunt transmise către MailerLite, cu sediul în Lituania. Detalii privind măsurile de protectie a datelor adoptate de către MailerLite se găsesc la adresa https://www.mailerlite.com/terms-of-service  şi pe site-ul https://www.privacyshield.gov/welcome Site-ul nostru web utilizează Google Analytics, un serviciu pentru analiza web, precum şi Google Adwords, furnizate de Google. Google Analytics utilizează fișiere de tip cookie pentru a ajuta un anumit site web să analizeze modul în care utilizați respectivul site web. Informațiile generate de fișierele de tip cookie cu privire la utilizarea de către dumneavoastră a site-ului web vor fi transmise și stocate de Google pe servere care pot fi localizate în UE, SEE şi/sau Statele Unite. Google va utiliza aceste informații în scopul evaluării utilizării de către dumneavoastră a site-ului web, elaborând rapoarte cu privire la activitatea site-ului web și furnizând alte servicii referitoare la activitatea site-ului web și la utilizarea internetului. De asemenea, Google poate transfera aceste informații către terți în cazul în care are această obligaţie conform legii sau în cazul în care acești terți prelucrează informațiile în numele Google. Google nu va asocia adresa dumneavoastră IP cu alte date deținute de Google. Informații detaliate cu privire la Google și protecția datelor cu caracter personal (inclusiv modul în care puteți controla informațiile trimise către Google) pot fi găsite la: https://policies.google.com/privacy/partners. Din site-ul nostru web puteţi să distribuiţi un articol utilizând un buton de distribuire în reţelele de socializare (de exemplu: Facebook, Twitter, Youtube). Informații detaliate cu privire la protecția datelor cu caracter personal oferită de aceste organizatii pot fi gasite la adresele: https://www.facebook.com/policy.php https://twitter.com/en/privacy https://www.youtube.com/yt/about/policies/#community-guidelines
Accesați datele dumneavoastră personale
Aveți dreptul să cereți o copie a informațiilor deținute de noi  prin formularea unei solicitări de acces. Pentru a solicita o copie a datelor deținute despre dumneavoastră sau pentru a vă actualiza informațiile, contactați Universitatea din București la adresa de e-mail dpo@unibuc.ro. Datele de natură personală deținute de către Universitatea din București sunt supuse condițiilor din Regulamentul UE 679/2016 care oferă persoanelor vizate dreptul de acces la toate tipurile de informații înregistrate, deținute de operatorul de date, sub rezerva anumitor limitări.
Drepturile persoanei vizate
Conform Regulamentului 679/2016 - GDPR, aveţi dreptul de a solicita Universitaţii din București, în calitate de operator de date de natură personală, rectificarea, ştergerea sau restricţionarea prelucrării datelor personale referitoare la dumneavoastră. De asemenea, aveţi dreptului de a vă retrage consimţământul în orice moment, fără a afecta legalitatea prelucrării efectuate pe baza acestuia, înainte de retragere. Dacă nu mai doriți să primiți newsletter-ul, vă puteţi dezabona prin trimiterea unui e-mail la adresa contact@pr.unibuc.ro sau prin folosirea linkului de dezabonare din cadrul newsletter-ului.
Dreptul de a depune o plângere în faţa Autorităţii de supraveghere
Conform Regulamentului 679 /2016 - GDPR, aveți dreptul de a depune o plângere la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Mai multe detalii se pot obține accesȃnd adresa http://www.dataprotection.ro/.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Decline all Services
Save
Accept all Services