Profesori de la Facultatea de Litere a Universității din București, în colaborare cu cercetătorul Jonathan Russell White, au coordonat și editat volumul „Exploring Discourse Practices in Romanian”, publicat la Cambridge Scholars Publishing. Cartea include contribuții ale mai multor profesori și cercetători din București, Brașov, Cluj-Napoca și Alba-Iulia.
Editorii volumului sunt prof. univ. dr. Andra Vasilescu, lector univ. dr. Mihaela-Viorica Constantinescu, lector univ. dr. Gabriela Stoica și cercetătorul englez Jonathan Russell White.
Lucrarea oferă o caracterizare a spațiului cultural românesc în termenii câtorva practici discursive specifice, actualizate în diverse contexte sociale și istorice. Volumul „Exploring Discourse Practices in Romanian” este structurat în 15 capitole, în care este abordată o tematică variată și de actualitate.
Capitolele se înscriu în paradigme teoretice recente şi propun analize detaliate pe bază de corpus. Sunt organizate în jurul a cinci teme principale: construcția identității discursive, polifonia discursivă, textualizarea atitudinilor și a emoțiilor, metaforele conceptuale, gramaticalizarea contextului. Acestea sunt investigate în diverse genuri discursive: discurs politic, discurs media, discurs profesional, conversație directă, literatură memorialistică, eseistică și corespondență privată, uzul românei de către vorbitori non-nativi în interacțiunile didactice.
Cadrul teoretic este cel al analizei discursului, înțeles în sens larg, având în vedere tipare discursive, fenomene pragmatice, analiza conversației sau aspecte retorico-stilistice. Corpusurile analizate includ texte scrise și transcrieri ale unor interacțiuni orale din diverse perioade și reliefează aspectele relevante ale dinamicii discursive, în sincronie și diacronie. Analizele conduc la o perspectivă caleidoscopică asupra practicilor discursive în cultura română, configurate eclectic, în timp, prin suprapunerea modelelor culturale locale și a celor europene occidentale, adoptate treptat în perioada modernă.
Lucrarea, deopotrivă teoretică şi aplicată, cu deschidere spre interdisciplinaritate, se adresează tuturor specialiştilor interesaţi de domeniul pragmaticii, analizei discursului sau comunicării (inter)culturale.
Cartea „Exploring Discourse Practices in Romanian” poate fi comandată aici.