În perioada 3 octombrie-1 decembrie 2022 se desfășoară activități în cadrul proiectului Dezvoltarea competențelor pentru predarea ST(R)E(A)M prin pedagogii inovative la programele de Master Didactic de Chimie și Geografie, propus de coordonatorii programelor de master didactic, responsabili și de practică pedagogică, prof. univ. dr. Mioara Clius, cadru didactic la Facultatea de Geografie a UB, și prof. univ. dr. Delia-Laura Popescu, cadru didactic la Facultatea de Chimie a UB.
Scopul principal al proiectului a fost acela de a contribui la multiplicarea competențelor de proiectare și implementare a activităților ST(R)E(A)M de studenții chimiști și geografi care urmează programul de Master Didactic.
Obiectivele specifice ale proiectului au fost: înțelegerea conceptuală a educației ST(R)E(A)M; proiectarea și implementarea unor activități de învățare pentru elevii din învățământul preuniversitar; organizarea unor activități de co-creare de conținut didactic pentru predarea integrată de tip ST(R)E(A)M; pregătirea resurselor materiale pentru activitățile de învățare cu accent pe dezvoltarea de materiale didactice de tip RED și organizarea a două tipuri de activități outdoor (activități în afara sălii de clasă și o excursie de o zi într-un sit Natura 2000) pentru elevi din învățământul preuniversitar.
După o primă etapă de pregătire teoretică, studenții programelor de Master Didactic de la Facultățile de Chimie și Geografie ale Universității din București au început aplicațiile practice. Astfel, sâmbătă 19 noiembrie 2022, peste 40 de elevi de la școli bucureștene au participat în Grădina Botanică „Dimitrie Brandza” din București la un program de învățare prin activități aplicative pregătite de studenții masteranzi, care au inclus provocări inter- și transdisciplinare ST(R)E(A)M foarte atractive pentru copii: vânătoarea de comori biogeografice, determinarea pH-ului solului (lichid sau solid), cromatografia frunzelor, curcubeul din pahar, identificarea punctelor cardinale cu mijloace simple, „cum să formezi un nor într-un borcan?” etc.
Studenții au fost și la Situl Natura 2000 – Valea Mostiștei din județul Călărași
O a doua activitate outdoor pregătită de studenții chimiști și geografi s-a desfășurat miercuri, 23 noiembrie 2022, în Situl Natura 2000 ROSPA0105 – Valea Mostiștei din județul Călărași. Alături de studenții masteranzi, la această activitate au participat elevi de la Școala Gimnazială nr. 307 din București și de la Școala Gimnazială Nr. 1 Lehliu-Gară, județul Călărași.
În cadrul reuniunii, copiii și studenții au învățat multe lucruri despre Rețeaua Ecologică Natura 2000, au completat fișe de observație în natură, au urmărit păsările, care erau foarte multe pentru această perioadă a anului, apoi au asistat și executat o serie de experimente chimice pregătite special pentru ei.
Implementarea proiectului a contribuit la instruirea teoretică și practică a studenților înscriși în programele de master didactic de chimie și geografie prin realizarea design-ului unor activități de învățare moderne şi creative bazate pe stimularea demersurilor investigative, co-crearea de conținut didactic, dezvoltarea de materiale didactice necesare desfășurării activităților outdoor cu elevii și conceperea unor instrumente alternative de evaluare pentru activitățile desfășurate.
De asemenea, proiectul a favorizat eficientizarea colaborării în colective interdisciplinare și comunicarea experiențelor de cercetare/învățare către diferiți parteneri în cadrul comunității educaționale a comportamentelor exersate de către studenți pe perioada practicii, la dezvoltarea gândirii critic-reflexive şi a unei conduite autoreflexive a acestora în vederea ameliorării activităţii didactice utile pentru optimizarea procesului didactic.
Inițiativa a fost finanțată în cadrul competiției de proiecte de pedagogii inovative ce s-a desfășurat în cadrul proiectului CNFIS-FDI-2022-0367 „Convergențe fundamentale în asigurarea calității activității didactice și a eticii universitare” al Universităţii din Bucureşti. Mai multe informații despre program pot fi accesate aici.