Alexandru Calmâcu, directorul Editurii Universităţii din Bucureşti, distins cu Premiul Special pentru Proză al Asociaţiei Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România (APLER)

Alexandru Calmâcu, directorul Editurii Universităţii din Bucureşti, distins cu Premiul Special pentru Proză al Asociaţiei Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România (APLER)

17 decembrie, 2018 in Actualitate, Știri

Luni, 10 decembrie 2018, Asociaţia Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România (APLER) a acordat Premiul Special pentru Proză domnului Alexandru Calmâcu, directorul Editurii Universităţii din Bucureşti, pentru romanul „Inscripţie despre Absurd”, apărut la Editura „Tracus Arte” în anul 2017.
Lansat în octombrie 2018, romanul „Inscripţie despre Absurd” continuă seria romanelor diacronice semnate de scriitorul Alexandru Calmâcu. Tema principală privind dispariţia legislaţiei dintr-o comunitate oferă personajelor prilejul de a constata că într-o situaţie extremă, de neconceput, cele mai perverse evenimente se pot rezolva fericit în spiritul voinţei umane, nicidecum în cel al presiunii sociale, al subjugării, ca efect al unor interese colective. Întâmplările narate îmbină umorul excentric cu ironia, comicul de limbaj cu cel de situaţie, realizându-se, în egală măsură, un tablou complet de caractere, reale şi absurde.
„Subiectul abordat în acest roman m-a obsedat de mult timp, nu de ieri sau de azi. Ca ziarist şi om de litere m-am lovit inevitabil de legi, unele strâmbe, altele prost interpretate. Fără îndoială, personajele mele, într-un fel sau altul, cad victime, fiindcă Justiţia se ţine mână-n mână cu Absurdul. O atenţie deosebită am acordat limbajului, unul vioi şi suculent, deoarece această naraţiune este un dialog permanent între povestitor şi cititori”, a afirmat Alexandru Calmâcu.
„Fără a exagera, în romanul Inscripţie despre Absurd am întâlnit pagini de mare literatură. Alexandru Calmâcu e un povestitor desăvârşit, observă fiecare detaliu şi nu iartă. Naraţiunea rămâne deschisă oricărei interpretări. Un lucru rămâne cert: stilul şi dinamica naraţiunii sunt inconfundabile”, a apreciat criticul literar și eseistul Doru Mareș.
Alexandru Calmâcu este unul dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti din domeniul educaţiei, cu o experienţă în presă de peste 25 de ani, timp în care a lucrat pentru instituţii media precum Agerpres (unde a fost corespondent de război în Transnistria), Evenimentul Zilei, Gardianul şi Puterea. Din 2011 predă „Genurile Presei Scrise” la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării a Universităţii din Bucureşti, iar din 2016 ocupă funcţia de director al Editurii Universităţii din Bucureşti.
Mai multe informații cu privire la Premiul Special pentru Proză al Asociaţiei Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România, acordat lui Alexandru Calmâcu, pot fi accesate aici.
© foto Agenția de Carte

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.