Studentele și tinerele cercetătoare ale Universității din București care își doresc să urmeze o carieră în domeniul Fizicii sunt încurajate să aplice, până luni, 30 septembrie 2024, la una dintre bursele IAEA Marie Sklodowska-Curie Fellowship Programme.
Lansat în anul 2020 de International Atomic Energy Agency – IAEA (Agenția Internațională pentru Energie Atomică – AIEA), programul de burse are ca scop creșterea numărului de cercetătoare în domeniul nuclear la nivel mondial, susținând totodată egalitatea de șanse și incluziunea femeilor în această arie științifică. Astfel, bursele Marie Sklodowska-Curie al IAEA (MSCFP IAEA) își propun să inspire și să încurajeze tinerele să urmeze o carieră în domeniul nuclear.
Condiții de eligibilitate și facilități pentru candidate
Persoanele interesate care doresc să obţină o bursă MSCFP IAEA, de sex feminin, trebuie să fie înscrise sau să urmeze un program de master în domeniul fizicii nucleare și / sau conex, relevant pentru agenție (inginerie nucleară, fizica și chimia nucleară, medicină nucleară, tehnici izotopice, biologia radiațiilor, securitatea nucleară, legislația în domeniul nuclear).
Formularul de înscriere poate fi completat online aici, iar dosarul de candidatură va cuprinde și adeverința de masterandă și/ sau scrisoarea de acceptare la un program de masterat relevant în domeniile menționate; o copie după cartea de identitate sau pașaport; cel puțin o recomandare din partea unui cadru didactic și / sau cercetător (modelul de recomandare poate fi completat și descărcat de aici și va fi transmis de către propunător direct Comitetului MSCFP, la adresa de e-mail mscfp@iaea.org).
Candidaturile vor fi transmise în limba engleză.
În procesul de selecție al candidatelor, se ia în considerare diversitatea geografică și al domeniului de studiu, pe lângă cerințele de eligibilitate și alte criterii. Toate aplicantele vor primi răspunsul final pe e-mail. Persoanelor selectate, IAEA le va oferi un grant de până la 20.000 de euro pentru costurile de școlarizare și de până la 20.000 de euro pentru costurile de trai pe care le implică programul lor de masterat. La finalizarea studiilor, beneficiarelor li se oferă, de asemenea, posibilitatea de a urma un stagiu facilitat de IAEA pentru o perioadă de până la 12 luni. În plus, acestora li se oferă oportunitatea de a participa la evenimente educaționale, științifice și profesionale organizate sub egida IAEA.
Mai multe informații despre programul de burse și condiții de eligibilitate pot fi consultate aici și aici.
Marie Skłodowska-Curie, cercetătoare de origine polono-franceză, dublu laureată a premiilor Nobel, este renumită pentru activitatea sa privind radioactivitatea. Programele de burse care-i poartă numele sprijină cercetători excepționali în toate etapele carierei lor, indiferent de naționalitate.
International Atomic Energy Agency – IAEA (Agenția Internațională pentru Energie Atomică – AIEA) este o organizație internațională creată în 1957, sub egida ONU, cu sediul la Viena, care are ca principală sarcină să contribuie la dezvoltarea și folosirea practică a energiei atomice în scopuri pașnice și la dezvoltarea cercetărilor științifice în acest domeniu.