Lect. univ. dr. Constantin Nistor și conf. univ. dr. Ionuț Săvulescu, cadre didactice la Facultatea de Geografie a Universității din București, au făcut parte dintr-o echipă internațională care a colectat date la nivel european asupra efectului negativ al vântului la nivelul pădurilor. Proiectul experimental FOREST@RISK, derulat de Comisia Europeană prin Joint Research Centre (JRC) și coordonat de Giovanni Forzieri și Matteo Pecchi, s-a concretizat în crearea unei baze de date complexe cu disturbanțele negative datorate vântului, utilă pentru modelări ecologice și corelări cu alte date.
Astfel, profesorii Nistor și Săvulescu au făcut parte dintr-o echipă alcătuită din 36 de cercetători, afiliați mai multor universități, institute și departamente de mediu din Europa și Asia. Cercetarea a avut ca obiect de studiu tulburările ecologice (vânturile) în ecosistemele forestiere din Europa, în perioada 2000-2018.
Rezultatele au fost publicate în articolul “A spatially-explicit database of wind disturbances in European forests over the period 2000–2018”, inclus în prestigioasa revistă Earth System Science Data. Acesta poate fi consultat și descărcat de aici.
Echipa a pornit de la ipoteza că vânturile puternice, care pot dezrădăcina și doborî copaci, reprezintă o perturbare naturală majoră pentru pădurile europene, intensificată în ultimele decenii la nivel global din cauza schimbărilor climatice. În ciuda importanței unor astfel de fenomene naturale cu impact devastator, nu exista nicio bază de date recentă despre impactul curenților de aer asupra pădurilor din Europa. În cadrul proiectului, au fost analizate 80.000 de zone împădurite din Europa pe parcursul a 18 ani. În urma acestui studiu, cercetătorii au reușit să alcătuiască o bază de date, Forwind, în care au trecut în revistă și au analizat zonele forestiere afectate de turbulențe și curenți de aer puternici de-a lungul perioadei menționate. Datorită acesteia, specialiștii în domeniul mediului pot să înțeleagă mult mai bine și să prezică potențiale fenomene ale naturii în zonele supervizate.