Pe data de 11 septembrie 2018, la Viena, Forumul Strategic European privind Infrastructurile de Cercetare (ESFRI) a prezentat Roadmap-ul pentru anul în curs privind Infrastructurile de Cercetare pe Scară Largă. Roadmap-ul, care identifică noi infrastructuri de cercetare de prioritate pan-Europeană, include din acest an și infrastructura eLTER, la alcătuirea căreia a contribuit și Universitatea din București, prin Centrul de Cercetări în Ecologie Sistemică și Sustenabilitate.
Includerea infrastructurii eLTER pe Roadmap-ul ESFRI reprezintă o reușită pentru comunitățile de cercetare socio-ecologică a ecosistemelor și zonelor critice europene. Acest lucru deschide calea spre dezvoltarea și formalizarea infrastructurii de cercetare a eLTER ca Infrastructură Europeană Integrată de Cercetare Socio-Ecologică pe Termen Lung a Ecosistemelor și Zonelor Critice.
Din momentul în care va deveni operațională, infrastructura de cercetare eLTER va reprezenta o rețea de situri de cercetare finanțate și administrate permanent. Aceste situri vor fi proiectate pentru a susține activitatea științifică ce are ca obiect funcționarea sistemelor suport ale vieții (o abordare a întregului sistem, incluzând interacțiunea om-mediu).
Infrastructura de cercetare va oferi utilizatorilor finali o gamă de servicii ce va include accesul la zone de cercetare dotate cu echipamente de ultimă generație și personal cu un grad ridicat de expertiză, precum și acces la date pe termen lung. Servicii suplimentare, precum analiza și modelarea datelor, suport pentru cercetare și dezvoltare tehnologică, programe de training, vor fi furnizate prin intermediul Centrelor Tematice. Infrastructura de cercetare va furniza, de asemenea, o gamă de produse pentru sprijinul factorilor de decizie și comunității științifice, inclusiv furnizarea de informații asupra tendințelor de mediu la nivel european.
Următoarea etapă constă în elaborarea unei propuneri pentru faza pregătitoare a proiectului care va dezvolta componentele cheie ale infrastructurii de cercetare eLTER, inclusiv personalitatea juridică, structura organizatorică, sediul central, centrele tematice, programul standardizat de observații, rețeaua fizică a siturilor eLTER și a platformelor LTSER incluse în infrastructură și serviciile oferite utilizatorilor. În acest proces vor fi luate în considerare solicitările unui număr considerabil de actori implicați; de exemplu, se va ține seama de strategiile emergente de monitorizare ecologică europeană.
Mai multe informații despre Infrastructura Europeană Integrată de Cercetare Socio-Ecologică a Ecosistemelor și Zonelor Critice pe Termen Lung, eLTER RI, găsiți aici.
Mai multe informații despre Forumul Strategic European privind Infrastructurile de Cercetare, ESFRI, găsiți aici.