În perioada 15-17 aprilie 2019 a avut loc cea de-a doua ediție a Școlii de primăvară RCSES, organizată de Centrul de Cercetare în Ecologie Sistemică și Sustenabilitate (Research Centre in Systems Ecology and Sustainability) în parteneriat cu Rețeaua Europeană de Cercetări Ecosistemice pe Termen Lung (Long –Term Ecosystem Research in Europe – LTER). Totodată, această ediție a primit suportul proiectului H2020 – Integrated European Long-Term Ecosystem & Socio-Ecological Research Infrastructure eLTER.
Evenimentul a avut loc la Stațiunea de Cercetări de la Brăila a Universității din București și s-a intitulat „Drivers of biodiversity in wetland”. Sesiunile, deschise cercetătorilor, doctoranzilor și studenților, s-au desfășurat în limba engleză și au fost susținute de lectori cu experiență din Grecia (Dr. Nikolaos Nikolaidis, School of Environmental Engineering, Technical University of Crete, Greece Director of Hydrogeochemical Engineering and Soil Remediation Laboratory), Bulgaria (Dr. Emil Dimitrov, Assistant Professor at the Institute of Soil Science Agrotechnology and Plant Protection “Nikola Poushkarov”, Department of Physics, Erosion and Soil Biota), Israel (Dr. Elli Groner si Dr. Tamir Rozenberg, Dead Sea and Arava Science Center, Israel Scientific Director) și România (Dr. Vasile Turcu, Dr. Mihai Adamescu, Dr. Constantin Cazacu, Dr. Preda Elena).
În decursul celor trei zile de prelegeri teoretice și activități practice, au fost prezentate diferite metode de investigare a factorilor determinanți ai biodiversității în ecosisteme din zonele umede. Prelegerile au vizat evoluția solului, procesele din sol și diversitatea nevertebratelor din lunca inundabilă a Dunării. Au fost prezentate diferite tehnici de analiză și de modelare a proceselor, precum și de evaluare a fluxului de dioxid de carbon la nivelul solului, au fost realizate prelevări de probe, experimente de descompunere a litierei și de identificare a nevertebratelor din sol.