O echipă internațională de cercetători din care fac parte prof. univ. dr. Carmen Postolache și PD dr. Piet Spaak, cercetător afiliat la Institutul Eawag din Elveția, alături de studenta Moza Maria Iasmina, care a realizat un doctorat în cotutelă sub îndrumarea celor doi profesori, a publicat rezultate valoroase despre structura comunităților de cianobacterii din lacurile Deltei Dunării în jurnalul de renume în domeniul Ecologiei Acvatice Hydrobiologia.
Lacurile puțin adânci din Delta Dunării experimentează „înfloriri” de cianobacterii care pot afecta negativ ecosistemul acvatic. Deși există mai multe studii asupra cianobacteriilor din Delta Dunării, modelele de distribuție spațio-temporală și potențialul rol predictiv al acestor comunități sunt insuficient cunoscute.
Având în vedere aceste aspecte, studiul “Geographical and temporal patterns of cyanobacterial assemblages in the Danube Delta lake complexes” este primul care descrie rezultatele unei cercetări extensive privind structura și distribuția acestor microorganisme cu înalt potențial toxic de-a lungul mai multor sezoane, contribuind la înțelegerea diversității și distribuției cianobacteriilor în lacurile interconectate de mică adâncime din Deltă și relevând complexitatea predictorilor pentru tiparele geografice și sezoniere.
De asemenea, volumul în care a apărut articolul a selectat pentru copertă o fotografie realizată de drd. Moza Maria Iasmina.
Articolul “Geographical and temporal patterns of cyanobacterial assemblages in the Danube Delta lake complexes” publicat de Jurnalul Hydrobiologia” poate fi consultat aici.