fbpx

Stațiunea de cercetări de la Sfântu Gheorghe

În cadrul Stațiunii de Cercetări Marine și Fluviale (SCMF) își desfășoară activitatea Grupul de Cercetări Costiere din cadrul Facultății de Geografie, Universitatea din București. Stațiunea de cercetări a fost înființată în 2002 și funcționează în comuna Sf. Gheorghe, județul Tulcea, asigurând suportul local pentru desfășurarea activităților de cercetare și educative în domeniul științelor fluviale, marine și costiere.

În cadrul SCMF se efectuează activități de monitorizare, analiză și interpretare a comportamentului sistemelor fluviale, maritime și costiere în vederea obținerii unei cunoașteri a specificului dinamic și evolutiv al acestora și al stării actuale de funcționare, cât și pentru elaborarea de scenarii evolutive în acord cu tendințele factorilor de mediu specifici. Bazele de date și cunoștințele obținute sunt necesare pentru sprijinirea unui management optim al resurselor costiere și al activităților socio-economice asociate.

Preocupările membrilor Grupului de Cercetări Costiere acoperă o gamă largă de arii de cercetare: reconstituirea paleogeografică și evoluția mediilor costiere (lobi deltaici, spituri și insule barieră), geomorfologie costieră (morfodinamica plajelor, dezvoltarea/dinamica dunelor costiere, comportamentul barelor submerse), climat costier (evoluția și impactul furtunilor, variabilitate climatică), dinamica țărmului submers, comportamentul gurilor de vărsare.

Situarea SCMF în Delta Dunării, la gura de vărsare a brațului Sf. Gheorghe asigură cercetătorilor și studenților implicați suportul logistic necesar pentru desfășurarea observațiilor, măsurătorilor, experimentelor de teren asupra proceselor naturale, a factorilor de control și a formelor de relief asociate sau asupra felului în care comunițățile locale se adaptează condițiilor locale de mediu. Mai mult, toate facilitățile și instrumentele din dotare asigură oportunități de explorare ale întregului sistem costier, ale formelor sale trecute și prezente, ale factorilor de control ai proceselor costiere: vânt, valuri, curenți, biodiversitate ori ale întregului edificiu costier, făcând astfel posibile efectuarea de studii și investigații în domenii științifice variate: geomorfologie, geologie, biologie, paleontologie, management, planificare spațială, sociologie, antropologie.

Activitățile de cercetare desfășurate acoperă o gamă largă de domenii și subiecte științifice urmărind astfel obținerea unei cunoașteri îmbunătățite a funcționalității mediilor maritime și costier și a schimbărilor acestora care se produc la diferite scări de timp necesare pentru o configurare optimă a condițiilor de trai în astfel de sisteme sensitive.

În cadrul SCMF se desfășoară activități de cercetare în următoarele domenii:

Dinamica plajelor, a dunelor și a barelor submerse este monitorizată sezonier, iar calcularea bugetului sedimentar este însoțită de analize statistice ale factorilor de control: vânt, valuri, curenți, inundații.

Analiza corelată a comportamentului plajă-dune precum și monitorizarea poziției liniei apei și a barelor submerse se efectuează pe plaja Sf. Gheorghe, în amonte de gura de vărsare a brațului sudic al Dunării, la șapte reperi ficși distribuiți în lungul unui sector de țărm de 11 km. Pe lângă măsurătorile efectuate la reperii de pe țărmul Sf. Gheorghe, desfășurăm măsurători ale dinamicii sezoniere a plajei și pe țărmul sudic românesc al Mării Negre la Midia, Eforie N, Golful Pescărușul, Vama Veche.

Anual efectuăm măsurători batimetrice între linia țărmului și izobata de -20 m pe țărmul Deltei Dunării între Sulina și Periteașca, acordând o atenție importantă monitorizării de detaliu a gurii de vărsare a brațului Sf. Gheorghe, măsurătorile făcându-se regulat vara, însă și după evenimente hidro-meteorologice majore (ex. inundații, secete, furtuni). Gura de vărsare a brațului Sf. Gheorghe constituie un hotspot pentru acțiunile noastre de monitorizare datorită influenței majore pe care o are asupra dinamicii țărmului deltaic, prin poziția pe care o ocupă în cadrul sistemului de transport în lungul țărmului.

Datele obținute din măsurători oferă o nouă perspectivă asupra climatului și asupra impactului furtunilor costiere, precum și asupra importanței acestor evenimente asupra dinamicii celulelor litorale și a vulnerabilității arealelor costiere.

Proiectele de cercetare geoarheologică pe care le desfășurăm vizează reconstituirea evoluției peisajului natural și cultural, oferind oportunitatea de a analiza transformările peisajului sub influența acțiunii combinate a factorilor antropici și naturali la scări diferite de timp, precum și a rezilienței socio-environmente a arealelor costiere. Membrii echipei noastre de cercetare desfășoară studii geoarheologice în delta Dunării, la siturile de la Histria, Orgame, Enisala, Halmyris și Caraorman.

Reconstituirea evoluției sistemului deltaic necesită investigații detaliate asupra lobilor deltaici, a rețelei hidrografice, a dezvoltării câmpurilor marine și a insulelor barieră. Studiile care abordează evoluția peisajului la scară mare de timp sunt bazate pe analize stratigrafice, sedimentologice, geochimice, palinologice și paleontologice detaliate. Cadrul cronologic este definit de vârste absolute prin metodele de datare prin Luminiscență Stimulată Optic (LSO) și radiocarbon. În cazul sedimentelor recente (ex. depuse în ultimii 150 ani), ratele de sedimentare sunt obținute prin măsurători izotopice de P210 și C137.

Sistemul Informatic Geografic (SIG) perimte cuantificarea și analiza datelor spațiale, oferind informații valoroase privind dinamica arealelor costiere.

Înțelegerea sistemului este fundamental pentru generarea și aplicarea unor politici valide bazate pe conceptul unei dezvoltări sustenabile.

Activitățile de cercetare din cadrul SCMF reprezintă părți ale proiectelor de cercetare desfășurate de către membrii permanenți și asociați. Proiectele de cercetare sunt finanțate de la bugetul de stat (UEFISCDI, AMTRANS) și din fonduri internaționale (PAI- Brâncuşi, ERA-Net). Rezultatele cercetărilor sunt publicate în articole, cărți sau capitole de cărți adresate publicului specializat sau publicului larg sau în cadrul evenimentelor științifice din țară și din străinătate sau în cadrul cursurilor specializate de la Facultatea de Geografie, Universitatea din București (studii de licență și master).

Studenților încadrați la ciclurile de licență, master și doctorat care aleg să dezvolte o temă de cercetare din Delta Dunării li se propun metode și tehnici pentru explorarea sistemelor deltaice și costiere, obținând astfel cunoștințe și abilități necesare abordării problemelor specifice ale mediului costier, precum și ale problemelor globale legate de schimbările climatice, creșterea nivelului marin, dezvoltarea surselor de energie regenerabilă și a unui mediu sustenabil.

Stațiunea se află în centrul comunei Sf. Gheorghe, la 2 km distanță de plajă și de gura de vărsare a brațului Sf. Gheorghe în Marea Neagră. Locația dispune 7 camere care găzduiesc 4 dormitoare (max. 12 locuri), un laborator de geomorfologie costieră, un laborator de ecologie costieră și un cabinet de lucru, o bucătărie și 2 grupuri sanitare.

 • Ambarcațiune marină Merry Fisher 530 (cu motor Evinrude 90 CP)
 • Ambarcațiune fluvială Rebel 400 (cu motor Selva 25 CP)
 • 2 ambarcațiuni gonflabile Zodiac (cu motor Suzuki 15 CP)
 • ATV Kymco MXU 300
 • Curentometru tridimensional Nortek Vector 3D
 • Senzor de presiune Level Troll 700
 • Traductor de presiune pentru monitorizarea valurilor RTX 1930
 • Sistem de detectare și înregistrare a adâncimilor și topografiei submerse – Valeport Midas Surveyor
 • Sistem de detectare și înregistrare a adâncimilor și topografiei submerse (ecosonda Garmin GPSMAP 166 și ecosonda Garmin GPSMAP 298C)
 • Stație topografică totală Sokkia 610
 • Sistem DGPS RTK Leica Viva
 • GPS Garmin GPSMAP 76CSx
 • Echipament de carotare (Carotier cu percuție, Auger, Split-Spoon, Push Core, Piston Core, Gage)
 • Colector de sedimente în mediu acvatic (bodengreiffer) Lamote Sampling Dredge 5110
 • Sistem de monitorizare a dinamicii stratului limită atmosferic inferior compus din 4 senzori de viteză a vântului (anemometre Max 40+), un senzor de direcție a vântului (DIR 21) și un datalogger la care se pot atașa până la 126 inputuri (Eko 21)
 • Capcane de nisip verticale și cilindrice
 • Sondă multiparametrică pentru măsurarea calității apei HI9828/20 (13 parametri măsurați)
 • Water test 3150 (pH, ORP, conductivitate și temperatură)
 • Turbidimetru HI98713-2
 • Turbidimetru portabil Marvel 6035
 • Salintest HI98203
 • Instrumente optice pentru studii de biologie și ecologie marină
 • Infrastructura pentru GIS și Teledetecție

CONTACT

Strada Principală, nr. 137, Sat Sfântu Gheorghe, comuna Sfântu Gheorghe, județul Tulcea

Responsabil
Prof. dr. Alfred Vespremeanu-Stroe

Tel: +40723.264.913
E-mail: fredi@geo.unibuc.ro
vsalfred@yahoo.com
Website: http://www.coastalresearch.ro

GALERIE FOTO

NOUTĂȚI

Privacy Settings saved!
Privacy Settings

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.


Cine suntem
Site-ul este deținut și administrat de Universitatea din București cu sediul în Bulevardul Mihail Kogălniceanu 36-46, București. Pentru a urmări mai ușor informațiile, trebuie să știţi că ne putem referi la instituția noastră folosind termenii „Universitatea din București”, „nouă”, „nostru” etc, iar la tine, ca utilizator și vizitator al site-ului, folosind termenii „utilizator”, „dumneavoastră”, etc. Această politică descrie informațiile pe care le colectăm atunci când vizitați www.unibuc.ro. Prin utilizarea acestui site web, sunteți de acord cu colectarea și utilizarea informațiilor dumneavoastră personale (în cazul în care acestea sunt furnizate) în conformitate cu această politică. Site-ul poate conține legături către și de pe site-uri web. Dacă urmați un link către oricare dintre aceste site-uri web, rețineți că acestea au propriile politici de confidențialitate. Universitatea București nu are nicio responsabilitate sau răspundere pentru aceste politici sau modul în care aceste site-uri web își gestionează datele. Verificați aceste politici înainte de a trimite orice informații personale acestor site-uri.
Informațiile colectate şi durata de stocare
În cazul în care utilizați site-ul nostru, vom colecta și procesa următoarele date personale despre dumneavoastră:
 • Informații pe care ni le oferiți atunci când completați un formular web sau solicitați trimiterea newsletter-ului. Informațiile pe care ni le furnizați pot include numele, adresa de e-mail, numărul de telefon, etc.
 • Informatiile pe care ni le oferiti in formularul de solicitare de informatii publice (ex. nume, prenume, e-mail) sunt colectate conform Legii nr. 544/2001
 • Informații pe care le colectăm despre dumneavoastră, prin intermediul fişierelor cookie pe care le folosim, în momentul în care accesați site-ul nostru. Pentru detalii suplimentare, consultați informarea privind cookie-urile.
Stocarea datelor de natură personală se realizează pe servere situate în România, atâta timp cât avem consimțămȃntul dumneavoastră.
Cum utilizăm datele personale pe care le furnizați sau le colectăm
Folosim datele personale despre dumneavoastră în următoarele moduri:
 • datele personale furnizate de dumneavoastră prin formularele noastre web vor fi folosite în scopul procesării cererilor dumneavoastră. Prin trimiterea solicitării sunteți de acord cu prelucrarea datelor dumneavoastră de către Universitatea din București.
 • în cazul în care sunteți de acord cu primirea de informații prin newsletter, vă vom trimite noutǎți despre următoarele subiecte:
 • informații despre evenimentele şi activităţile organizate în cadrul Universităţii din Bucureşti
 • informațiile tehnice pe care le colectăm prin utilizarea cookie-urilor vor fi utilizate în scopurile stabilite în “Informarea privind cookie-urile”.
Transferuri internaționale
În vederea oferirii serviciului de newsletter, datele dumneavoastră de identificare și contact sunt transmise către MailerLite, cu sediul în Lituania. Detalii privind măsurile de protectie a datelor adoptate de către MailerLite se găsesc la adresa https://www.mailerlite.com/terms-of-service  şi pe site-ul https://www.privacyshield.gov/welcome Site-ul nostru web utilizează Google Analytics, un serviciu pentru analiza web, precum şi Google Adwords, furnizate de Google. Google Analytics utilizează fișiere de tip cookie pentru a ajuta un anumit site web să analizeze modul în care utilizați respectivul site web. Informațiile generate de fișierele de tip cookie cu privire la utilizarea de către dumneavoastră a site-ului web vor fi transmise și stocate de Google pe servere care pot fi localizate în UE, SEE şi/sau Statele Unite. Google va utiliza aceste informații în scopul evaluării utilizării de către dumneavoastră a site-ului web, elaborând rapoarte cu privire la activitatea site-ului web și furnizând alte servicii referitoare la activitatea site-ului web și la utilizarea internetului. De asemenea, Google poate transfera aceste informații către terți în cazul în care are această obligaţie conform legii sau în cazul în care acești terți prelucrează informațiile în numele Google. Google nu va asocia adresa dumneavoastră IP cu alte date deținute de Google. Informații detaliate cu privire la Google și protecția datelor cu caracter personal (inclusiv modul în care puteți controla informațiile trimise către Google) pot fi găsite la: https://policies.google.com/privacy/partners. Din site-ul nostru web puteţi să distribuiţi un articol utilizând un buton de distribuire în reţelele de socializare (de exemplu: Facebook, Twitter, Youtube). Informații detaliate cu privire la protecția datelor cu caracter personal oferită de aceste organizatii pot fi gasite la adresele: https://www.facebook.com/policy.php https://twitter.com/en/privacy https://www.youtube.com/yt/about/policies/#community-guidelines
Accesați datele dumneavoastră personale
Aveți dreptul să cereți o copie a informațiilor deținute de noi  prin formularea unei solicitări de acces. Pentru a solicita o copie a datelor deținute despre dumneavoastră sau pentru a vă actualiza informațiile, contactați Universitatea din București la adresa de e-mail dpo@unibuc.ro. Datele de natură personală deținute de către Universitatea din București sunt supuse condițiilor din Regulamentul UE 679/2016 care oferă persoanelor vizate dreptul de acces la toate tipurile de informații înregistrate, deținute de operatorul de date, sub rezerva anumitor limitări.
Drepturile persoanei vizate
Conform Regulamentului 679/2016 - GDPR, aveţi dreptul de a solicita Universitaţii din București, în calitate de operator de date de natură personală, rectificarea, ştergerea sau restricţionarea prelucrării datelor personale referitoare la dumneavoastră. De asemenea, aveţi dreptului de a vă retrage consimţământul în orice moment, fără a afecta legalitatea prelucrării efectuate pe baza acestuia, înainte de retragere. Dacă nu mai doriți să primiți newsletter-ul, vă puteţi dezabona prin trimiterea unui e-mail la adresa contact@pr.unibuc.ro sau prin folosirea linkului de dezabonare din cadrul newsletter-ului.
Dreptul de a depune o plângere în faţa Autorităţii de supraveghere
Conform Regulamentului 679 /2016 - GDPR, aveți dreptul de a depune o plângere la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Mai multe detalii se pot obține accesȃnd adresa http://www.dataprotection.ro/.
 • _ga
 • _gid
 • _gat

Decline all Services
Accept all Services