TE 110/2018

RECONSTITUIREA LOCAȚIILOR PORTUARE ȘI A CĂILOR DE NAVIGAȚIE DIN DELTA DUNĂRII DIN PERIOADA ANTICĂ PÂNĂ ÎN EVUL MEDIU

PN-III-P1-1.1.-TE-2016-1750, finanțator UEFISCDI

Acesta este un proiect de geoarheologie, care are ca scop reconstruirea căilor navigabile și a locațiilor portuare în raport cu dinamica peisajului natural și influența acestora asupra așezărilor umane din Delta Dunării, în diferite perioade istorice începând din Antichitate (sec. 7 î.e.n.) până la sfârșitul Evului Mediu (sec. 16 e.n). Aceasta este o temă de cercetare provocatoare deoarece așezările antice și împrejurimile lor au experimentat transformări paleogeografice majore determinate de (i) evoluția zonei de coastă și a câmpiei deltaice, (ii) fluctuațiilor nivelului local generate de mișcările neotectonice, de compactare și eustatice și (iii) impactului antropic asupra ecosistemelor. Cu toate acestea, există câteva ipoteze referitoare la practicile de navigație și la posibile amplasamente portuare formulate pe baza artefactelor și a surselor scrise (ex. texte vechi, arhive administrative), fără să fi fost încă validate în teren sau prin date geo-științifice. Pe de altă parte, progresul științific realizat recent în ceea ce privește amprenta sedimentologică specifică construcțiilor portuare, precum și revigorarea interesului științific privind evoluția deltei Dunării și progresul realizat în ceea ce privește cunoașterea acestui spațiu au contribuit la pregătirea acestui studiu care este conceput ca un studiu sistematic al condițiilor de navigație într-una dintre deltele mari ale lumii, cu accent special pe identificarea porturilor și urmărirea rutelor de navigație în timpul perioadelor Greacă, Romană, Bizantină, Genoveză și Otomană. Acest subiect este în premieră abordat multidisciplinar, integrând metode geoștiințifice (geomorfologice, cronostratigrafice, sedimentologice) și arheologice în vederea realizării următoarelor obiective: (i) testarea ipotezelor referitoare la vechile locații portuare din Delta Dunării și identificarea altora noi; (ii) identificarea traseelor ​​navigabile și a modificărilor lor în timp; (iii) evaluarea impactului căilor de navigație și a modificărilor portuare asupra evoluției așezărilor umane.

Publications list

Țuțuianu, L., Vespremeanu-Stroe A., Pendea, F., Sava, T., 2018. Mid and Late Holocene evolution of Brateș Lake region (Danube Floodplain) based on multiproxy analyses. Revista de Geomorfologie (accepted)

Preoteasa, L. , Dan, A., Vespremeanu-Stroe A., Iancu, L., Changes of navigation waterways in the Danube delta during different historical periods – a geoarchaeological approach (in preparation)

TE 110/2018:  Lista de personal

  1. Luminița PREOTEASA: https://www.researchgate.net/profile/Luminita_Preoteasa2
  2. Alfred VESPREMEANU-STROE: https://www.researchgate.net/profile/Alfred_Vespremeanu-Stroe
  3. Anca DAN: http://www.archeo.ens.fr/spip.php?article335&lang=fr
  4. Laurențiu ȚUȚUIANU
  5. Florin TĂTUI: https://www.researchgate.net/profile/Florin_Tatui
  6. Liviu IANCU
  7. Florin ZĂINESCU https://www.researchgate.net/profile/Florin_Zainescu

 

Rapoarte științifice

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.