Stațiunea de Cercetari Ecologice Brăila sprijină implementarea proiectelor de cercetare legate de sistemele complexe socio-ecologice din sectorul Inferior al Dunării.
De-a lungul timpului, personalul de cercetare al Stațiunii, împreuna cu personalul Departamentului de Ecologie Sistemică și cel al Centrului de cercetări în Ecologie Sistemică și Sustenabilitate a oferit suportul necesar pentru dezvoltarea de cunoștințe pentru generații de masteranzi și doctoranzi care au frecventat și frecventează programele de ecologie în cadrul Facultății de Biologie ale Universității din București.
Ca parte a Centrului de Cercetare în Sisteme Ecologice și Sustenabilitate (CCSES) și ca rezultat al numeroaselor proiecte de cercetare implementate de Centrul de Cercetare (http://rcses.unibuc.ro/), Stațiunea de Cercetări Ecologice Brăila oferă acum o combinație unică de măsurători continue de meteorologie, de parametri hidrologici, de masurători ale nutrienților din sedimente și din apă, de determinări ale parametrilor structurali ai comunității bentonice, ai structurii și productivității vegetației acvatice, terestre și de zone umede precum și de monitorizare a structurii comunităților păsărilor acvatice, însoțite de evoluții mai recente în monitorizarea parametrilor ca urmare a implementării noilor tehnologii cu senzori distribuiți.
Stațiunea de Cercetări Ecologice Brăila oferă, de asemenea, suport științific și fizic pentru platforma de cercetări socio-ecologice pe termen lung Brăila (LTSER Braila) ca zonă de cercetări transdisciplinare pentru studiul relațiilor dintre sistemele naturale, seminaturale și transformate și societatea umană. Mai multe informații sunt disponibile aici.
Stațiunea de Cercetări Ecologice Brăila dispune de laboratoare pentru prelucrarea primară a probelor, analiza fizico-chimică primară, identificarea și măsurarea productivității diferitelor populații, stocarea datelor și realizarea de modele și scenarii. Mai multe informații cu privire la echipamentele stațiunii pot fi accesate aici.
Statiunea de Cercetări Ecologice Brăila este dotată cu mijloacele de comunicare și transport necesare pentru activitatea pe teren, dispune de o serie de stații de monitorizare distribuite în teren care acoperă heterogenitatea spațială a platformei LTSER, atât în ceea ce privește tipurile de ecosisteme (pășuni și păduri, lacuri puțin adânci, Dunărea și mlaștini), cât și a sistemelor socio-economice. În plus, platform LTSER dispune de o stație de monitorizare și cercetare complexă echipată cu senzori meteorologici, de măsurare a parametrilor solului, inclusiv sonde de adâncime pentru măsurători ale temperaturii, pH-ului și conductivității în timp real, precum și cu echipamente portabile pentru măsurarea respirației solului pe termen lung (LICOR).
Printre dotările speciale ale stațiunii de cercetări se regăsește și nava de cercetare „Universitatea 3” care poate găzdui până la 6 cercetători (care pot participa la deplasări pe Dunare un timp mai îndelungat) și un nou ponton echipat cu instrumentele necesare atât pentru colectarea diferitelor eșantioane,, cât și pentru analiza primară a diferitelor probe, dar și cu sonde complexe de monitorizare (cum este, spre exemplu, și analizorul automat pentru clasele de alge sau senzorii pentru determinarea caracteristilor apei în timp real pH, conductivitate, oxigen dizolvat, nutrienți). Toate probele care nu pot fi analizate la Brăila sunt transportate la laboratorul din București unde sunt posibile analize complexe cum ar fi determinarile de carbon organic dizolvat (DOC), determinările elementale de carbon, azot, sulf sau analizorul automat pentru nutrienți. In plus, la laboratorul din București pot fi efectuate determinări de metale grele folosind spectrofotometre atomice. Facilitatea din București include, de asemenea, un laborator complet de GIS și de modelare echipat cu software pentru analiza integrată a rezultatelor.
Ca parte a Centrului de Cercetare în Sisteme Ecologice și Sustenabilitate (CCSES), Stațiunea de Cercetare Ecologice Brăila promovează cercetarea transdisciplinară în ecologie sistemică și sustenabilitate cu accent pe:
i) dinamica configurației structurale a sistemelor ecologice sub acțiunea factorilor antropogeni / climatici
ii) înțelegerea și cuantificarea proceselor ecosistemice
iii) identificarea și evaluarea principalelor servicii ecosistemice
iv) analiza socială pentru evaluarea biodiversității
v) analiza fluxurilor energetice și transferul de masa în cadrul complexelor socio-ecologice
vi) analiza politicilor și sprijinul științific pentru procesele de implementare a planurilor și politicilor de mediu.
CONTACT
Coordonator stațiune
Dr. Mihai Adamescu
Tel: +4023-967.00.46
E-mail: mihaicristian.adamescu@g.unibuc.ro
Persoană de contact
Marius Bujor
Tel:+4023-967.00.46
E-mail: statiunea.braila@gmail.com