Stațiunea Didactică și de Cercetare Științifică „ prof. Ștefan Atanasie Pătrașcu”-Surlari a Facultății de Fizică a fost creată în anul 1975 cu scopul de a găzdui primul laborator de paleomagnetism din țară.
Ulterior, în cadrul stațiunii s-au organizat noi laboratoare de cercetare destinate monitorizării calității aerului, înzestrate cu echipamente moderne la standarde internaționale pentru determinarea fluxurilor radiative, a compoziției atmosferei și a parametrilor meteorologici.
Din anul 2010, Stațiunea este componentă în aria Grădiștea – Căldărușani – Dridu declarată zonă protejată și este integrată în rețeaua ecologică europeană Natura 2000.
Stațiunea este înconjurată pe 2 laturi de pădure și 1 latură de lacul Căldărușani. În vecinătate se află Observatorul Geomagnetic al Institutului de Geodinamică, Mânăstirea Căldărușani (Ctitorie a voievodului Matei Basarab).
Zona în care se află Stațiunea este o zonă „curată” din punct de vedere a poluării aerului, fiind monitorizată cu instrumentele existente în cadrul Stațiunii (nefelometru integrator, stație meteo automata, sisteme gravimetrice, radiometre,etc). Totodată, se dezvoltă sisteme de monitorizare a calității apei din lac, se testează diverse prototipuri de surse de energie alternative propuse de masteranzii si doctoranzii din cadrul Facultății de Fizică.
În cadrul Stațiunii își desfășoară activitatea de laborator și de cercetare masteranzi de la secțiile de master „Surse de energie regenerabile și alternative”, „Fizica Mediului și a polimerilor ecologici”, studenți din anul 3 de licență și doctoranzi din cadrul Școlii doctorale din cadrul Facultății de Fizică. De asemenea, sunt organizate școli de vară pentru studenți/masteranzi/cercetători interesați de aceste domenii de cercetare.
Laboratoare:
Laboratorul de monitorizare a calității aerului.
-Stație automată meteo
-Nefelometru ( măsurarea distribuției și concentrației particulelor din atmosferă)
-Albedometru-Piranometru: măsurarea radiației solare incidente, reflectate, difuză
-FTIR-gazmet- determinarea compoziției gazelor din atmosferă sau din medii poluante
-Dust-track- echipament de determinare a particulelor din atmosferă
-Ceilometru: măsurarea înălțimii norilor de la baza acestora, determinarea concentrației aerosolilor
-Echipamente specializate pentru determinarea ionizării atmosferei
Laborator de monitorizare a calității apelor din zona protejată Natura 2000
În curs de dotare cu echipamente specifice pentru determinări de poluanți, monitorizarea apelor din zonele limitrofe
Laborator de surse de energii regenerabile (proiect)
Dotare cu rezultatele și echipamentele din proiectele de cercetare (FC-Farm- Surse de energie staționare cu pile de combustie pentru agricultura bio-organica in sere; IPOIDEN- Instalație hibridă pentru potabilizarea apei prin osmoză inversă de presiune scăzută și denitrificarea cu pile de biocombustie a apei reziduale;)
-Bioreactor, centrală termica pe compost
-Pile de biocombustie
-Stație de testare panouri fotovoltaice
-Solar- seră autonomă
CONTACT
Dr. Sanda Voinea
Coordonator Stațiune
Adresă: Facultatea de Fizică, Str Atomiștilor 405, 077125, Măgurele , Ilfov
E-mail: sanda.voinea@3nanosae.org