În perioada 9-10 noiembrie 2018, Centrul de Studii Medievale al Universității din București, în parteneriat cu Association Universitaire de la Francophonie (AUF), prin Centre de Réussite Universitaire (CRU), organizează colocviul „Tentația (re)întoarcerii la Origini în sursele medievale și în discursul medieviștilor”.
Organizatorii evenimentului sunt conf. univ. dr. Luminița Diaconu, cadru didactic la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București, și prof. univ. dr. Ecaterina Lung, cadru didactic la Facultatea de Istorie UB.
Preocuparea pentru origini reprezintă o trăsătură a speciei umane în oricare cultură sau epocă istorică. Evul mediu a excelat în raportarea la origini, care reprezintă un criteriu de legitimare sau justificare, un pretext pentru orice inovație sau avans cultural. Felul în care s-a făcut raportarea la un moment întemeietor nu este lipsit de echivoc. Medievistul este adesea pus în fața unor texte și izvoare eliptice, scrise conform unui limbaj aparent inteligibil, dar nu fără capcane, cât timp suntem lipsiți, în multe situații, de detalii privind contextul cultural al creației acestora. De aceea, istoricul trebuie să facă apel la indicii și repere culturale sigure pentru reconstituirea semnificațiilor.
Întoarcerea la momentele fondatoare în istoria și cultura spațiului românesc începând din Epoca Modernă este una deosebit de importantă. Pentru românii trăitori într-o modernitate târzie care își păstrează încă multe caracteristici medievale, descoperirea originilor dacice și romane se transformă în instrument politic. În epoca revoluțiilor moderne și a făuririi statului unitar, redescoperirea lui Mihai Viteazul are valențele unui moment fondator, reutilizat și acesta în scopuri politice și ideologice. Raportarea la originile medievale a fost deci un element important al constituirii ideologiei naționale în secolul al XIX-lea.
Comitetul științific al evenimentului este alcătuit din dr. Ovidiu Cristea, prof. univ. dr. Ecaterina Lung, prof. univ. dr. Mianda Cioba, prof. univ. dr. Mihaela Voicu, conf. univ. dr. Luminița Diaconu și lect. univ. dr. Ioana Gogeanu.
Programul complet al Colocviului „Tentația (re)întoarcerii la Origini în sursele medievale și în discursul medieviștilor” poate fi accesat aici.