Începând cu 1 februarie 2025, membrii comunității academice a Universității din București au acces gratuit, timp de un an, la platforma Policy Commons, prin Proiectul „Anelis Plus”. Cadrele didactice, cercetătorii și studenții UB, cu precădere doctoranzii, au astfel oportunitatea de a consulta și valorifica resursele științifice de pe platformă, oferite de Coherent Digital și Enformation, până la data de 31 ianuarie 2026.
Platforma Policy Commons reprezintă cea mai importantă bază de date de politici publice din lume, care conține peste 17 milioane de rapoarte provenite de la 41.000 de think tank-uri, organizații de cercetare, agenții, guverne și orașe din întreaga lume. Prin intermediul acesteia, utilizatorii au acces imediat la toate modulele active ale Policy Commons: Global Think Tanks, World Cities and Local Governments, World Governments și Public Health and Social Care.
Astfel, persoanele interesate vor beneficia de informații detaliate dintr-un sistem global de cercetare de piață, pentru discipline precum: afaceri și marketing internațional, studii sociale, studii de călătorie, studii umaniste, economie etc.
Accesul în platformă se poate face pe baza IP-urilor instituționale sau pe contul de utilizator de pe platforma Enformation. Utilizatorii care își creează un cont individual pe pagina policycommons.net pot salva rezultatele căutărilor, crea liste și alerte și pot accesa alte funcții personalizate. Pentru mai multe informații despre navigarea pe platformă, pot fi consultate aici.
Policy Commons este o bază de date online care oferă acces la conținut (milioane de resurse greu de găsit, inclusiv rapoarte, documente de lucru și seturi de date provenite de la guverne locale, regionale, naționale și internaționale, precum și cercetări realizate de organizații științifice, organizații interguvernamentale, ONG-uri și think tank-uri), instrumente avansate de cercetare (prin punerea la dispoziție a unor funcții performante pentru a descoperi, organiza, partaja și cita cu ușurință literatura gri esențială din domeniul politicilor publice) și funcții colaborative pentru comunitate (identificarea, încărcarea și conservarea documentelor de politici publice esențiale, prin asigurarea accesibilității pentru generațiile viitoare).
Universitatea din București derulează, ca parte a Asociaţiei Universităţilor, Institutelor de Cercetare-Dezvoltare şi Bibliotecilor Centrale Universitare din România – ANELIS PLUS, proiectul Anelis Plus 2025-2026, cu cofinanţare din Fondul European de Dezvoltare Regională.
Obiectivele acestui proiect sunt dezvoltarea unui depozit naţional de documente ştiinţifice, prin achiziţia de arhive de reviste şi cărţi electronice ştiinţifice în format electronic, pentru a crea cadrul unei documentări exhaustive și asigurarea accesului comunităţii ştiinţifice din România la resurse electronice ştiinţifice (baze de date / platforme de reviste ştiinţifice în text integral şi baze de date bibliografice şi bibliometrice), în scopul susţinerii cercetării, inovării şi stimulării producţiei ştiinţifice la nivel naţional.