Conferinţa Asociației Europene a Editorilor de Știință (EASE) la Universitatea din Bucureşti

Conferinţa Asociației Europene a Editorilor de Știință (EASE) la Universitatea din Bucureşti


În perioada 8-11 iunie 2018, la Universitatea din Bucureşti a avut loc Conferinţa Asociației Europene a Editorilor de Știință (EASE), cu tema „Între inovație și tradiție în editarea științifică”. Lucrările conferinţei s-au desfășurat la Palatul Facultăţii de Drept (Bd. Mihail Kogălniceanu, nr. 36-46). .
La ceremonia de deschidere a evenimentului, care a avut loc în data de, 8 iunie 2018, începând cu ora 16:00, a fost prezent şi rectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru, care a rostit un cuvânt de bun venit.
Conferința EASE are loc la fiecare trei ani, iar ediția din anul 2018 este organizată pentru prima dată în România, în parteneriat cu Universitatea din București. Programul prezentei ediții a fost construit pornind direct de la nevoile editorilor locali și ale cercetătorilor și va aborda prioritățile specifice ale publicării unei lucrări printr-o serie de workshop-uri precum: COPE publication ethics, Statistics for Editors, Plagiarism for editors, How to be a successful journal editor.
Pe parcursul conferinței, participanții au avut ocazia să descopere cele mai recente evoluții în editarea de știință de la experți recunoscuți pe plan internațional, incluzând teme cum ar fi inovațiile din publicarea revistelor științifice sau egalitatea de gen în cercetare.
Alte sesiuni s-au concentrat editarea unei reviste științifice, dezbaterea unor teme cum ar fi limba locală versus limba engleză, modalități de a îmbunătăți o revistă științifică și gestionarea procesului de peer-review.
Principalele probleme cu care se confruntă revistele românești, inclusiv echilibrarea presiunii de a publica în limba engleză cu necesitatea de a menține un vocabular științific și tradiția în limba română, sunt esențiale pentru tema conferinței și vor fi abordate în mai multe sesiuni.
A existat, de asemenea, o serie de ateliere înainte și după conferință, privind statistica, plagiatul și etica publicării, care au fost de interes pentru toți cercetătorii, și încă două ateliere adresate în mod special persoanelor implicate în managementul revistelor, care au inclus parametrii cuantificabili.
Asociația Europenă a Editorilor de Știință (EASE) reunește peste 400 de editori ai celor mai titrate publicații științifice – cărți și periodice -, din toate domeniile academice. Prin conferințele sale, EASE încearcă să acopere prioritățile specifice atât pentru editori, cât și pentru cercetătorii care doresc ca acești editori să le publice lucrările.
Mai multe detalii, precum și informații actualizate periodic privind conferința și înregistrarea pot fi consultate pe site-ul evenimentului.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.