Conferință dedicată Centenarului Marii Uniri de la 1918 la Facultatea de Litere

Conferință dedicată Centenarului Marii Uniri de la 1918 la Facultatea de Litere

23 octombrie, 2018 in Evenimente, Știri

Miercuri, 24 octombrie 2018, Facultatea de Litere a Universității din București organizează conferința „În Balcani, dincolo de ieri. Pași antropologici pe urmele unor fotografii vechi de o sută de ani”, susținută de lect. univ. dr. Cătălin D. Constantin. Evenimentul va avea loc în Sala de Consiliu a Facultății de Litere începând cu ora 18:00.
Conferința face parte din seria de evenimente dedicate de Facultatea de Litere Centenarului Marii Uniri de la 1918.
Frații Ianaki și Milton Manakia s-au născut într-o familie de păstori aromâni, în a doua parte a secolului al XIX-lea, la Avdela, sat în Munții Pindului, pe atunci încă în Imperiul Otoman, astăzi în Grecia. Istoria îi va reține drept autori ai unui număr mare de fotografii de o importanță documentară deosebită și drept primii cineaști care au înregistrat un film pe teritoriul Imperiului Otoman și în Balcani, la numai un deceniu după ce frații Lumière realizaseră primul film din istoria omenirii. În 1906, Ianaki și Milton Manakia au fost invitați la București, pentru Expoziția Generală Română, ocazie cu care primesc titlul de fotografi ai Curții Regale a României. Cu acest prilej, un fond de fotografii reprezentând portrete de aromâni și așezări ale aromânilor din Pind a fost achiziționat de Muzeul de Artă Națională, strămoșul Muzeului Țăranului Român de astăzi. Revendicați în egală măsură de greci și de macedoneni, frații Manakia sunt în continuare prea prea puțin cunoscuți în România.
„În urmă cu vreo doi ani am descoperit din întâmplare că puține dintre fotografiile cu localități aromâne din fondul Manakia al Arhivei de Imagine a Muzeului Țăranului Român sunt localizate, multe dintre ele având în registru o descriere sumară, făcută în spiritul național al epocii, de tipul comună românească din Balcani. Pe unele le-am identificat imediat, urmare a cercetărilor de teren efectuate pe parcursul anilor trecuți în Munții Pindului. Pentru altele, povestea e puțin mai aventuroasă, a urmat o nouă cercetare de teren, în Grecia și în Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei. Tot atunci am avut ideea de a reface astăzi fotografiile, cu exact aceeași încadrare ca frații Manakia, imediat după 1900. Cât de mult s-a schimbat lumea vlahilor și, în general, cât de mult s-au schimbat Balcanii în ultima sută de ani? Despre aceasta vorbesc miercuri, 24 octombrie, în prezentarea care va avea loc la Facultatea de Litere”, a remarcat lect. univ. dr. Cătălin D. Constantin, prodecan al Facultății de Litere din cadrul Universității din București.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.