Vineri, 6 decembrie 2024, a avut loc o nouă ediție a Seminarului de Cercetare al Departamentului de Filosofie Teoretică, eveniment organizat în parteneriat cu Centrul de Cercetări în Logica, Filosofia și Istoria Științei (CELFIS) din cadrul Universității din București.
Prelegerea a fost susținută de conf. Carlo Martini, profesor asociat la Universitatea Vita-Salute San Raffaele din Milan, și a avut ca temă „Fake news and post-truth revisited”.
Evenimentul s-a desfășurat în format hibrid, în sala „Constantin Noica” a Facultății de Filosofie a Universității din București (Splaiul Independenței nr. 204, București) și online, pe platforma Zoom.
Invitatul evenimentului, Carlo Martini, este specialist în filosofia științei și membru asociat al TINT – Centre for Philosophy of Social Science din cadrul Universității din Helsinki. De asemenea, este editor asociat la European Journal for Philosophy of Science. Acesta a publicat recent două articole, printre care „How different incentives reduce scientific misinformation online”, publicat în Harvard Misinformation Review, și „Lateral reading and monetary incentives to spot disinformation about science”, apărut în Nature Scientific Reports.
Seminarul a făcut parte din ciclul de conferințe asociat programului de masterat „Filosofie și gândire critică” și a reunit studenți de la diferite programe de studii, precum filosofie, psihologie, antropologie, științe politice, jurnalism, sociologie, lingvistică, digital humanities, științele comunicării. Acest program promovează dezbaterile interdisciplinare și gândirea critică, oferind participanților oportunitatea de a explora teme relevante pentru societatea contemporană.
Seminarul a fost apreciat pentru abordarea sa interdisciplinară, atrăgând un public divers interesat de impactul dezinformării asupra științei și societății.
Persoanele interesate pot consulta mai multe informații pe pagina de Facebook a Seminarului Departamentului de Filosofie Teoretică UniBuc.
În cadrul Departamentului de Filosofie Teoretică a UB sunt oferite cursuri din sfera logicii, a filosofiei limbajului, a filosofiei minţii şi a ştiinţelor cognitive, precum şi a epistemologiei sau a istoriei şi filosofiei ştiinţei. Departamentul oferă cursuri cu caracter general, de dezvoltare a abilităţilor argumentative şi de gândire critică, dar şi cursuri care urmăresc instruirea specifică în sub-domeniile abordate ale filosofiei. Programa dezvoltată de membrii Departamentului de Filosofie Teoretică îi ajută pe studenţi să se familiarizeze cu principalele teorii filosofice cu privire la existenţă, cunoaştere, adevăr, minte, ştiinţă, şi de asemenea, să deprindă şi să exerseze abilităţile de a argumenta, de a gândi critic, sistematic şi riguros.