În perioada 30-31 mai 2024, sub egida Alianței Universitare CIVIS, Departamentul de Limbă și Literatură Franceză al Facultății de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București, Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu” al Academiei Române, în parteneriat cu Institutul Francez din România, Universitatea Liberă din Bruxelles, Universitatea Aix-Marseille, Universitatea din Glasgow și Universitatea Națională și Capodistriană din Atena, organizează conferința internațională „Dynamique des échanges culturels franco-roumains: ancrages historiques et horizons futurs”.
Evenimentul este dedicat schimburilor culturale franco-române cu ocazia centenarului Institutului Francez din România și va aborda influențele reciproce dintre Franța și România, transferurile culturale, schimburile directe și indirecte, rolul instituțiilor implicate, cât și cel al mediatorilor individuali în relațiile dintre cele două țări.
Evenimentul se va desfășura în format fizic, în mai multe locații, după cum urmează : joi, 30 mai 2024, în prima parte a zilei, în Amfiteatrul „Hașdeu” al sediului din Edgar Quinet al FLLS (Strada Edgar Quinet, nr. 5-7, Sector 1); apoi, începând cu ora 14:30, în Sala de Consiliu a Institutului de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu” al Academiei Române (Calea 13 Septembrie, nr. 13, Sector 5) și vineri, 31 mai 2024, în Amfiteatrul „Hașdeu” al FLLS. La finalul reuniunii, participanții vor lua parte la o recepție la Institutul Francez din România (Bulevardul Dacia, nr. 77, Sector 2).
Din comitetul științific fac parte prof. univ. dr. John Bates, cadru didactic la Universitatea din Glasgow, prof. univ. dr. Marco Cappellini, cadru didactic la Universitatea Aix-Marseille, prof. univ. dr. Lidia Cotea, lect. univ. dr. Lucia Dragomir, lect. univ. dr. Dragoș Jipa – toți trei cadre didactice la FLLS a UB, prof. univ. dr. Dominique Nasta, cadru didactic la Universitatea Liberă din Bruxelles, dr. Alina Popescu, asistent de cercetare la Centrul interdisciplinar de cercetare Arte, Politici, Memorie, Societate (PolArt), UB și colaborator al inVisu (INVISU l’Information visuelle et textuelle en histoire de l’art, nouveaux corpus, terrains, outils), dr. Oana Soare, cercetător și director adjunct la Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu” al Academiei Române și prof. univ. dr. Cécile Vaissié, cadru didactic la Universitatea din Rennes.
În prima zi a evenimentului științific, cuvintele de deschidere ale conferinței vor fi rostite de prof. univ. dr. Lidia Cotea, lect. univ. dr. Alexandra Nicolaescu, prodecan al FLLS și coordonator Relații Internaționale, Julien Chiappone-Lucchesi, directorul general al Institutului Francez din România și consilier de cooperare și acțiune culturală la Ambasada Franței la București și dr. Oana Soare.
Participanții sunt cadre didactice și cercetători științifici afiliați universităților și institutelor co-organizatoare, precum și de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din Craiova, Universitatea „Ovidius” din Constanța, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Institutul de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj-Napoca, precum și de la Universitatea din Rennes și de la Institutul Naţional de Limbi şi Civilizaţii Orientale (INALCO) Paris.
Din comitetul de organizare fac parte lect. univ. dr. Lucia Dragomir, dr. Oana Soare, lect. univ. dr. Dragoș Jipa și dr. Alina Popescu.
Programul integral al conferinței științifice poate fi consultat aici.