În perioada 27-28 aprilie 2018, Secțiunea de Științe Sociale din cadrul Institutului de Cercetări al Universității din București organizează conferința internațională „Viitorul muncii: perspective plurale și provocări metodologice”. Evenimentul va avea loc la sediul Facultății de Sociologie și Asistență Socială a Universității din București (Șos. Panduri, nr. 90-92).
Printre invitații care vor susține prezentări în cadrul conferinței se numără Guy Standing (Universitatea din Londra), Ruth Yeoman (Universitatea Oxford), Patrick Develtere (Centrul de Strategie Politică Europeană), Cornel Ban (Universitatea din Londra) și Norbert Trenkle (co-fondator al forumului “Krisis Group”).
Evenimentul va aborda noțiunea muncii, care trece prin schimbări majore cauzate de dezvoltarea tehnologiei, impactul schimbărilor climatice, caracterul în schimbare al producției și ocupării forței de muncă și alți factori. Se presupune că dezvoltarea robotizării sofisticate și a inteligenței artificiale va submina existența muncii, a pieței forței de muncă și a ocupării forței de muncă, așa cum există acestea în prezent.
De asemenea, se va aduce în discuție și numărul tot mai mare de analize făcute de cercetători, futuriști, vizionari ai tehnologiei, activiști și manageri, în care viitorul muncii este imaginat în scenarii care variază de la distopie la utopie și anticipat printr-o pluralitate de perspective.
În majoritatea abordărilor, munca continuă să fie văzută ca o componentă crucială pentru identitatea individuală și colectivă, precum și pentru natura umană. Viziunile diferite cu privire la viitorul muncii se bazează implicit pe ideea unei slujbe decente, cu un contract de munca nelimitat, iar munca e considerată în continuare modalitatea principală de a structura existența de zi cu zi a individului și de interacțiune socială, precum și o sursă de stimă de sine. Pentru societate în ansamblu, munca continuă să fie considerată ca fiind centrală pentru rezolvarea majorității problemelor, prin salarii mai mari și respectarea dreptului la muncă, așa cum sunt promisiunile „locuri de muncă pentru toți” făcute de politicieni.
Munca este rar văzută ca o problemă în sine, iar scopul principal al acestei conferințe este anume problematizarea noțiunii de muncă și reconsiderarea acesteia din perspectiva viitorului muncii. Astfel, conferința dorește să fie o oportunitate pentru o discuție deschisă și interdisciplinară a problemelor și întrebărilor legate de viitorul muncii.
Programul complet al conferinței internaționale „Viitorul muncii: perspective plurale și provocări metodologice” poate fi accesat aici, iar mai multe informații despre eveniment pot fi accesate aici.
