Conferința internațională “Water sustainability in a changing world”, desfășurată la Facultatea de Geografie

Conferința internațională “Water sustainability in a changing world”, desfășurată la Facultatea de Geografie

02 iulie, 2019 in Actualitate, Știri

În perioada 11-14 iunie 2019 Facultatea de Geografie a Universității din București a găzduit conferința internaționale Water sustainability in a changing world, organizată de comisia Water Sustainability sub egida Uniunii Geografice Internaționale (UGI)

Conferința de la București se înscrie între activitățile specifice comisiilor din cadrul UGI și a avut ca temă generală durabilitatea apei în contextul schimbărilor globale, în cadrul căreia au fost abordate mai multe subteme: 1. Variabilitatea resurselor de apă într-un mediu în schimbare; 2. Hazarduri hidrologice și managementul riscurilor asociate; 3. Presiuni antropice și impactul acestora asupra hidrosistemelor și resurselor de apă; 4. Monitoring-ul și managementul durabil al resurselor de apă; 5. Apa, sănătatea și bunăstarea umană; 6. Metodologii în cercetarea hidrologică: SIG, modelare, teledetecție.

Programul conferinței a inclus două zile (11 și 12 iunie) de prezentări științifice sub formă de comunicări orale și postere, ședința anuală de lucru a CWS, o aplicație practică de o jumătate de zi (12 iunie după-amiază) dedicată problematicii amenajării râului Colentina în municipiul București și o aplicație pe teren de 2 zile (13-14 iunie) în Munții Carpați.

La conferință au fost prezenți aproximativ 30 de participanți, din nouă țări: Africa de Sud, Canada, China, Croația, Franța, Slovacia, România, Rusia și Statele Unite al Americii. La ceremonia de deschidere, condusă de prof. univ. dr. Liliana Zaharia (coordonatorul Comitetului de organizare) au luat cuvântul reprezentanți ai instituțiilor/structurilor implicate în organizarea conferinței și ai partenerilor: conf. dr. Sorin Costreie, prorector al Universității din București; prof. dr. Carmen Chifiriuc, coordonatorul Secțiunii de Științele Vieții, Mediului și ale Pământului din cadrul Institutului de Cercetări al Universității din București (ICUB); lect. dr. Mioara Clius, prodecan al Facultății de Geografie; prof. dr. doc. Petre Gâștescu, președintele Asociației Române de Limnogeografie; dr. Elena Țuchiu, directorul departamentului Planuri de management și scheme bazinale din cadrul Administrației Naționale Apele Române; C.S. II dr. Viorel Chendeș, directorul științific al Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA); C.S. I dr. Mihaela Sima, reprezentantă a Institutului de Geografie al Academiei Romane și a Comitetului Național de Geografie.

Din partea UGI au prezentat alocuțiuni la deschiderea oficială: academician Fu Bojie, membru al Academiei de Științe din China, președinte al Societății Geografice din China, vicepreședinte al UGI și prof. dr. Frank Winde, de la North-West University din Africa de Sud, președintele comisiei Water Sustainability din cadrul  UGI.

Conferința internațională Water sustainability in a changing world a permis consolidarea și extinderea relaţiilor de colaborare academică și științifică cu instituţii de învăţământ superior şi de cercetare din diferite ţări ale lumii.

În organizarea acestei manifestări au fost implicate structuri ale Universității din București (Institutul de Cercetări – ICUB; Facultatea de Geografie – Departamentul de Meteorologie – Hidrologie; Centrul de cercetări Gestiunea Resurselor de Apă și a Riscurilor Hidrice – GRARH), precum și Institutul de Geografie al Academiei Române (IGAR). Alături de aceștia, la organizarea conferinței au participat ca parteneri: Asociația Profesională a Geografilor din România (APGR), Administrația Națională Apele Române (ANAR), Asociația Română de Limnogeografie (ARLG), Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), Universitatea Valahia din Târgoviște, iar Primăria Municipiului București a furnizat participanților unele materiale informative privind Bucureștiul.

În anul 2020, reuniunea anuală a comisiei Water Sustainability a UGI va avea loc în cadrul celui de-a XXXIV-a ediții a Congresului Internațional de Geografie, care se va desfășura la Istanbul, în perioada 17-21 august.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.