În perioada 2-4 iunie 2022, the Network of Institutes and Schools of Public Administration in Central and Eastern Europe (NISPAcee), în colaborare cu Facultatea de Administrație și Afaceri a Universității din București, a organizat cea de-a 30-a ediție a conferinței anuale NISPAcee (30th NISPAcee Annual Conference 2022).
Intitulată “Crises, Vulnerability and Resilience in Public Administration”, evenimentul s-a desfășurat în format fizic la sediul Facultăților de Sociologie și Asistență Socială, respectiv Psihologie și Științele Educației, oferind totodată și posibilitatea de participare online. Programul integral al evenimentului, cu repartiția pe paneluri și teme, este disponibil aici.
Joi, 2 iunie 2022, în deschiderea evenimentului, au luat cuvântul prof. univ. dr. Marian Preda, rectorul Universității din București, prof. univ. dr. Răzvan Papuc, decanul Facultății de Administraţie şi Afaceri a UB, și prof. univ. dr. Călin Hințea, decanul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.
În continuare, au mai avut intervenții Sebastian Burduja, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării din România, conf. univ. dr. Sorin Costreie, prorector responsabil cu Rețele universitare și Relații publice al UB și consilier de stat pentru domeniile Educație și Cercetare în cadrul Cancelariei prim-ministrului României, precum și Emil Boc, primarul Municipiului Cluj-Napoca, și Ciprian Ciucă, primarul Sectorului 6 al Municipiului București.
Au urmat apoi prezentările unor parteneri NISPAcee din străinătate: Eymeri-Douzans Jean-Michel, președintele EGPA (European Group for Public Administration) din Belgia, Wolfgang Drechsler, președintele EAPAA (European Association for Public Administration Accreditation) și cadru didactic la Tallinn University of Technology din Estonia, Allan Rosenbaum, președintele ASPA (American Society for Public Administration) din SUA, Alikhan Baimenov, președintele Comitetului Director al ACSH (Astana Civil Service Hub) din Kazahstan și Garegin Manukyan, de la Department. of Economic & Social Affairs, Division for Public Institutions and Digital Government, United Nations, New York.A doua parte a reuniunii a inclus ceremonia de decernare a două premii de o însemnătate notabilă în domeniul administrativ. Astfel, František Ochrana, de la Charles University din Cehia, a primit distincția Alena Brunovská Award for Teaching Excellence in Public Administration 2022. După ce a mulțumit organizatorilor și audienței, laureatul a susținut o prezentare cu titlul Historical-evolutionary and retrograde approach to the study of public administration. Totodată, Mzia Mikeladze PhD Thesis Award 2022, premiu care recunoaște meritele și însemnătatea deosebită a celor mai bune lucrări de doctorat în domeniul administrației publice, a fost acordat unui tânăr cercetător român, Ionuț Baciu, de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, autor al tezei Between politics, policies and (case)law: the place of public procurement on the map of the EU’s internal market.
Conferința a pornit de la premisa că evoluțiile recente asociate crizei pandemice au adus în atenție mai mult ca niciodată dubla problemă a vulnerabilității și rezilienței administrației publice și a sistemului de guvernanță.
Ca atare, pe lângă obiectivele obișnuite privind creșterea impactului domeniului administrației publice în regiune, evenimentul și-a propus să răspundă necesității manifeste de a dezvolta baze conceptuale mai bune în vederea regândirii relației dintre eficiență, vulnerabilitate și reziliență în administrația publică și a punerii în practică a unor politici publice și soluții instituționale capabile să răspundă provocărilor din zona vulnerabilităților și rezilienței guvernanței.
Mai multe detalii privind a 30-a ediție a conferinței anuale NISPAcee (30th NISPAcee Annual Conference 2022) sunt disponibile aici.