Vineri, 4 aprilie 2025, va avea loc o nouă conferință din cadrul seriei de Seminare de Cercetare a Departamentului de Filosofie Teoretică, intitulat[ „Recent Historiography of the Former Soviet Bloc: The View from Social Ontology”, eveniment organizat în parteneriat cu Centrul de Cercetări în Logica, Filosofia și Istoria Științei (CELFIS) din cadrul Universității din București.
Conferința se va desfășura între orele 12.00-14.00, în format hibrid, atât fizic în sala „Lucian Blaga”, etajul 1 la Facultatea de Filosofie a UB (Splaiul Independenței, nr. 204, sector 6, București), cât și online.
Invitata acestei conferințe este conf. univ. dr. Manuela Ungureanu, cadru didactic la University of British Columbia și cercetător în epistemologie socială, filosofia limbajului și filosofia științelor sociale.
„Încă de la sfârșitul anilor 1980, istoricii Uniunii Sovietice au început să considere că instrumentele analitice ale Războiului Rece – precum controlul total, instituțiile represive, îndoctrinarea cinică sau mobilizarea în masă – mai degrabă le îngreunau decât le ajutau demersul de a înțelege fenomenele socio-culturale asociate. Prăbușirea bruscă a regimurilor comuniste din Europa Centrală și de Est, în urmă cu 35 de ani, a adus în prim-plan, în întreaga regiune, întrebările privind cadrul teoretic propus de Friedrich și Brzezinski. Odată cu accesul la o cantitate masivă de materiale de arhivă, mulți istorici ai fostului bloc sovietic au criticat ceea ce considerau a fi relatări părtinitoare din punct de vedere politic referitoare la societățile din regiune. Totuși, ceea ce îi intrigă pe istorici precum Fulbrook sau Kocka (în ceea ce privește RDG), Connelly (în istoriografia comparativă a blocului sovietic) sau David-Fox (despre fosta Uniune Sovietică) poate fi rezumat printr-o serie de întrebări cu o rezonanță profund filosofică, precum: Care sunt limitele explicative ale analizelor totalitariste aplicate vieții oamenilor din blocul sovietic? Ce cadre teoretice din științele sociale oferă puncte de plecare mai promițătoare și pentru ce tip de constatări empirice? Apelez la o descriere mai abstractă, din perspectiva ontologiei sociale, a normelor acțiunii colective și/sau a instituțiilor, pentru a apăra punctele de vedere ale acestor relatări preferate și, în același timp, pentru a păstra unele dintre perspectivă inițiale ale paradigmei totalitarismului.”
Acest eveniment face parte dintr-un ciclu de conferințe asociat programului masteral „Filosofie și gândire critică”. Evenimentele sunt deschise studenților la filosofie, psihologie, antropologie, științe politice, jurnalism, sociologie, lingvistică, digital humanities, științele comunicării, și multe altele – oriunde gândirea critică ne permite o apreciere reflexivă, atentă la temeiuri pro și contra a temelor dezbătute public.
Pentru detaliile de conectare, vă rugăm să urmăriți pagina de Facebook a Seminarului Departamentului de Filosofie Teoretică UniBuc.
CELFIS este unul dintre cele mai active centre de cercetare ale Universităţii din Bucureşti, cu activităţi de cercetare fundamentală şi aplicată în domeniile logicii, filosofiei şi istoriei ştiinţei. Membrii CELFIS participă la programe de cercetare naţionale şi internaţionale cu accent pe istoria şi filosofia ştiintelor naturii. CELFIS colaborează activ cu colective de cercetare din Marea Britanie, SUA, Germania, Australia şi Noua Zeelandă.
În cadrul Departamentului de Filosofie Teoretică a UB sunt oferite cursuri din sfera logicii, a filosofiei limbajului, a filosofiei minţii şi a ştiinţelor cognitive, precum şi a epistemologiei sau a istoriei şi filosofiei ştiinţei. Departamentul oferă cursuri cu caracter general, de dezvoltare a abilităţilor argumentative şi de gândire critică, dar şi cursuri care urmăresc instruirea specifică în sub-domeniile abordate ale filosofiei. Programa dezvoltată de membrii Departamentului de Filosofie Teoretică îi ajută pe studenţi să se familiarizeze cu principalele teorii filosofice cu privire la existenţă, cunoaştere, adevăr, minte, ştiinţă, şi de asemenea, să deprindă şi să exerseze abilităţile de a argumenta, de a gândi critic, sistematic şi riguros.
Mai multe informații despre programul de masterat pot fi consultate aici.