Marți, 16 aprilie 2024, începând cu ora 17:00, Institutul de Studii Africane (ISA), Catedra Senghor și CEREFREA Villa Noël din cadrul Universității din București organizează, cu sprijinul Institutului de Cercetare (ICUB) al aceleiași universități, au organizat conferința L’Afrique francophone à la croisée des chemins démocratiques. Conferința a fost susținută de prof. univ. dr. Jean Marie Kouakou, directorul Școlii doctorale Société, Arts, Communications, Lettres et Langues a Universității „Félix Houphouët-Boigny” din Abidjan (Coasta de Fildeș).
Evenimentul a avut loc atât la sediul CEREFREA Villa Noël (Strada Émile Zola, nr. 6, Sector 1, București), cât și în format hibrid.
În calitatea sa de profesor invitat, prof. univ. dr. Jean Marie Kouakou a susținut o conferiță la CEREFREA Villa Noël, cu tema L’Afrique francophone à la croisée des chemins démocratiques. Subiectul de o incontestabilă actualitate a atras un public foarte numeros constituit din studenți de la diferite programe de studii de la facultățile de Științe Politice și Istorie, profesori, cercetători și colaboratori ai institutelor Universității din București.
La conferință au asistat membri ai corpului diplomatic acreditat la București (ambasadorul Regatului Maroc și al Libanului, consilierul politic al Ambasadei Tunisiei și atasatul cultural al Ambasadei Franței), directorul Biroului Regional al Agenției Universitare a Francofoniei și reprezentanți ai Organizației Internaționale a Francofoniei. Prezenți în număr mare (100 persoane) în format online au fost și colegii profesori și studenți ai Universității din Abidjan. Tematica prezentării, redefinirile conceptuale, exemplele concrete din parcursul politic al țărilor francofone din Africa de Vest și din Maghreb au suscitat discuții și întrebări care au îmbogățit schimbul de idei într-o întâlnire pe terenul științelor umaniste prin intermediul limbii franceze.
De asemenea, miercuri, 17 aprilie 2024, profesorul Kouakou a susținut o altă prelegere, de această dată doar pentru studenții din cadrul programelor de masterat de la Facultățile de Istorie și de Litere, cei care audiază cursuri dedicate culturilor și civilizațiilor de pe continentul african. Tema prezentării a fost L’Afrique, à la recherche de Dieu face au Christianisme et à l’islam, un alt subiect care a suscitat interesul tinerilor atrași în decriptarea problemelor cu care se confruntă lumea contemporană.