În perioada 1-4 noiembrie 2022, o delegație din Maroc vizitează județul Hunedoara în vederea semnării acordului de cooperare cu partea română. De asemenea, reprezentanții Marocului vor vizita mai multe obiective din județ. Ziua de joi, 3 noiembrie 2022, este dedicată Geoparcului și partenerilor săi din Țara Hațegului. Printre activități se numără vizite la expoziția „Balauri, dragoni, dinozauri” de la Casa Geoparcului din Hațeg și la Cooperativa Hațegană, precum și o întâlnire cu reprezentanții Destinației de Ecoturism Țara Hațegului – Retezat. La Centrul Comunitar Sânpetru din comuna Sântămăria-Orela, delegația din Regatul Maroc se va întâlni cu membrele Asociației Femeilor din Sântămăria Orlea, ONG partener al Geoparcului.
Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului se numără printre obiectivele de cooperare între Consiliul Județean Hunedoara și Regiunea Beni – Mellal Khenifra din Regatul Maroc, pe teritoriul căreia se află Geoparcul Internațional UNESCO M’Goun.
„Mă bucură mult că intenția de cooperare dintre județul Hunedoara și Regiunea Beni – Mellal Khenifra devine oficială, iar această cooperare pleacă de la legăturile existente între geoparcurile internaționale UNESCO Țara Hațegului și M’Goun, în cadrul Rețelei Internaționale a Geoparcurilor. De geoparcul din Maroc sunt legat sufletește pentru că, în anul 2014, am fost unul dintre cei doi experți care au evaluat acest teritoriu cu un patrimoniu deosebit din punct de vedere natural și cultural. Pe baza rezultatelor obținute în dezvoltarea comunităților locale, am recomandat ca acest teritoriu să devină parte a Rețelei Internaționale a Geoparcurilor și să primească prestigioasa desemnare UNESCO. Ne dorim ca această colaborare să continue cu proiecte educaționale, de cercetare și de schimburi de cadre didactice și studenți. Universitatea din București, administratorul Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului, poate juca un rol important în cooperarea în domenii prioritare precum educație și formare profesională, dezvoltarea durabilă și turism sustenabil”, afirmă lect. univ. dr. Alexandru Andrășanu, directorul Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului.
O contribuție importantă la realizarea acestei cooperări a avut-o Ambasada României în Regatul Maroc. Din delegația marocană ce va efectua vizita în județul Hunedoara fac parte 11 persoane. Sunt reprezentanți ai autorității din Regiunea Beni – Mellal Khenifra și ai organizației care administrează Geoparcul Internațional UNESCO M’Goun, care vor fi însoțiți de adjunctul Ambasadorului Regatului Marocului în România.
Mai multe informații despre activitățile derulate de Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului al UB, pot fi accesate aici și aici.