CIVIS anunță deschiderea înscrierilor pentru programul cu tema “MUSEO-POLIS. A Permanent Seminar on History, Memory and Museums”. Programul se va desfășura în format virtual în perioada noiembrie 2021 – aprilie 2022 și va include 7 webinare lunare de câte două ore.
Cursul își propune să-i ajute pe studenți să exploreze conceptul de muzeu, originile acestuia și evoluțiile sale în domeniul istoriei și memorie și să înțeleagă felul în care muzeul s-a adaptat la sistemul politic european din secolul XVI până în secolul XXI.
Acest program de scurtă durată este deschis studenților, masteranzilor și doctoranzilor din toate cele nouă universități CIVIS care studiază și/sau sunt interesați de istorie, istoria artei, drept, filosofie, antropologie, sociologie, științe politice. Pentru a participa este necesar un nivel de cel puțin C1 într-una dintre limbile engleză, franceză, italiană și spaniolă.
Persoanele care își doresc să se înscrie sunt rugate să trimită un CV și o scrisoare de intenție (de maximum 500 de cuvinte) la adresa roberto.quiros@uam.es până la 20 octombrie 2021.
Cursul își propune să ofere moduri diferite de abordare a conceptului de muzeu din punct de vedere instituțional, social și cultural ca o modalitate de a înțelege politicile istoriei și memoriei în Europa, în special din zona mediteraneană a perioadei demarcate de secolele XVI și XXI. Capitalul simbolic, capitalul politic, capitalul economic și capitalul cultural care participă în construcția și dezvoltarea muzeului ca instituție vor constitui tot atâtea subiecte pentru cele 7 webinare lunare de câte două ore. Cursul este astfel creionat încât să corespundă intereselor unei arii largi de profesori și studenți, favorizând diseminarea cunoștințelor și a multilingvismului.
Principalele subiecte abordate
- Muzeul ca modalitate de a „fabrica” un statut al trecutului în societățile europene.
- Patrimonializare, transmitere și creare a unor culturi și identități politice.
- Evoluția istoriei și a memoriei de la Vechiul Regim la criza contemporană a modelului egalitarist/democratic al patrimoniului și culturii.
Evaluarea se va baza pe un eseu critic privind subiectele principale ale prelegerilor și dezbaterilor din cadrul MUSEO-POLIS. Studenții își vor putea realiza lucrările în oricare dintre cele patru limbi ale cursului: engleză, franceză, italiană și spaniolă.
Detalii despre programul “MUSEO-POLIS. A Permanent Seminar on History, Memory and Museums” sunt disponibile pe pagina CIVIS, aici.
Universitatea Civică Europeană CIVIS este o alianță academică ce reunește nouă dintre cele mai importante universități din Europa: Aix-Marseille Université, National and Kapodistrian University of Athens, Universitatea din București, Université Libre de Bruxelles, Universidad Autónoma de Madrid, Sapienza Università di Roma, Stockholm University, Eberhard Karls Universität Tübingen și University of Glasgow, în calitate de partener asociat. CIVIS reunește o comunitate de aproximativ 450.000 de studenți și 65.000 de angajați, dintre care peste 30.000 sunt cadre universitare și cercetători.