CIVIS anunță deschiderea înscrierilor pentru programul cu tema “Refugees, Migrants, and Exiles in German and Comparative Literature”. Programul se va desfășura în format hibrid în perioada februarie – mai 2022 și va include 10 prelegeri online, urmate de un workshop de 4 zile (16-19 mai 2022) care se va desfășura în format fizic la Bruxelles.
Acest curs de scurtă durată este un program transdisciplinar și colaborativ care analizează modurile în care literatura germană și cea comparată de astăzi și din trecut reflectă problematici legate de refugiați, migranți și exilați. Cursul va fi predat în „germana multilingvă” și va aborda literatura ca pe un mijloc prin care migrația poate fi reflectată și imaginată ca o parte importantă a experienței umane.
Cursul se adresează studenților și masteranzilor de la cele nouă universități CIVIS înscriși la un program de studiu în literatură germană și comparată sau conex acestora. Ținând cont de faptul că activitățile se vor desfășura în germana „multilingvă”, participanții trebuie să aibă un nivel de cunoaștere a limbii germane de cel puțin B2.
Persoanele care își doresc să se înscrie sunt rugate să trimită un CV și o scrisoare de motivație (de maximum 500 de cuvinte) la adresa migrlit@civis.eu până la 15 noiembrie 2021. Studenții selectați vor fi anunțați în data de 6 decembrie 2021.
Studenții selectați (cu excepția celor de la Universitatea Liberă din Bruxelles) vor beneficia de un grant. Mai multe informații în acest sens sunt disponibile la universitatea de proveniență.
Principalele subiecte abordate
- Concepte și idei care vizează refugiul, migrația și exilul
- Interculturalitate în literatura europeană legată de exil
- Motive ale migrației (politice, economice etc.)
- Migrație și gen
- Multilingvism în literatura migrației
- Intermedialitate în literatura migrației
- Reprezentări ale migrației în literatură și film
- Spații ale migrației
- Migrația ca fenomen diacronic
- Refugiați din RDG
- Exilul în perioada nazistă
- Secolul al XIX-lea
Evaluarea se va baza pe următoarele criterii:
- Participare la prelegerile online și la workshop (20%)
- Pregătire și prezentare a unui proiect de cercetare în grupuri de 3-4 studenți (30%)
- Lucrare individuală care angajează cunoștințele teoretice în abordarea unui text literar discutat în timpul cursului sau a proiectului colaborativ la care studentul a participat (50%)
Detalii despre programul “Refugees, Migrants, and Exiles in German and Comparative Literature” sunt disponibile pe pagina CIVIS, aici.
Universitatea Civică Europeană CIVIS este o alianță academică ce reunește nouă dintre cele mai importante universități din Europa: Aix-Marseille Université, National and Kapodistrian University of Athens, Universitatea din București, Université Libre de Bruxelles, Universidad Autónoma de Madrid, Sapienza Università di Roma, Stockholm University, Eberhard Karls Universität Tübingen și University of Glasgow, în calitate de partener asociat. CIVIS reunește o comunitate de aproximativ 450.000 de studenți și 65.000 de angajați, dintre care peste 30.000 sunt cadre universitare și cercetători.