De ziua internațională a drepturilor femeilor, diplomați străini la București vorbesc despre egalitatea între femei și bărbați

De ziua internațională a drepturilor femeilor, diplomați străini la București vorbesc despre egalitatea între femei și bărbați

05 martie, 2018 in Comunicate de presă, Evenimente, Știri

Încă din 1977, 8 martie marchează anual Ziua internațională a drepturilor femeii (potrivit deciziei ONU). Subiect transversal în toate domeniile vieții sociale și politice, conform principiului de gender mainstreaming, principiul egalității de gen devine tot mai important pe agenda politică europeană și mondială.
Provocările actuale ale egalității de gen sunt numeroase, iar statisticile europene arată că mai avem un drum lung de parcurs, nemaivorbind de faptul că există decalaje importante între diversele state membre. Conform ultimului index european al egalității de gen (2017), România se plasează pe al treilea loc din coada clasamentului european (pe locul 25, la egalitate cu Slovacia), fiind ,,devansată” numai de Ungaria și Grecia.
În acest context, Facultatea de Științe Politice a Universității din București (FSPUB) organizează joi, 8 martie 2018, o masă rotundă cu tema ,,Egalitatea între femei și bărbați: Provocări în 2018. Reprezentări de gen – mărturii ale Ambasadorilor”. Evenimentul va avea loc la Sala ,,Constantin Stoicescu” a Facultății de Drept (Bd. M. Kogălniceanu, nr. 36-46), începând cu ora 15:30.
Evenimentul, organizat în parteneriat cu Ambasada Franței și GADIF (Groupe des Ambassades, Délégations et Institutions francophones en Roumanie), își propune să aducă la masa discuțiilor ambasadori, reprezentanți ai societății civile și ai comunității academice a Universității din București, care să dezbată despre provocările actuale ale egalității între femei și bărbați, precum și despre stereotipurile de gen.
Vor fi prezente E.S. Dna. Rana Mokaddem, Ambasador al Libanului în România și președinta GADIF, E.S. Dna. Boutheina Labidi, Ambasador al Tunisiei în România, E.S. Dna. Stella Ronner-Grubacuc, Ambasador al Olandei în România și E.S. Dna. Michèle Ramis, Ambasador al Franței în România, cărora li se vor alătura E.S. Dl. Kevin Hamilton, Ambasador al Canadei în România, prof. Ionela Băluță, decan al Facultății de Științe Politice și prof. Mircea Dumitru, Rector al Universității din București.
Conform unui raport publicat în 2017 de către Comisia Europeană:

  • La nivelul UE, deși peste 60% dintre absolvenții de universități sunt femei, numai un cercetător din trei este femeie;
  • La nivelul UE, femeile ar trebui să munceacă încă 59 de zile pentru a avea salariul egal cu bărbații;
  • Numai 23% dintre membrii Consiliilor de administrație ale principalelor societăți cotate la bursă sunt femei;
  • La nivel politic, media europeană pentru prezența în parlamentele naționale și în guverne este de sub 30%.

Programul complet al evenimentului „Egalitatea între femei și bărbați: Provocări în 2018. Reprezentări de gen – mărturii ale Ambasadorilor” poate fi consultat aici.  

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.