Primul eveniment organizat în cadrul proiectului The Heritage Conceptualisations: A Multifaceted Approach a fost colocviul Meta-Theories, Public Policies, Legal and Economic Frameworks in the Area of Heritage (7 aprilie 2022).
Cu toate că s-a desfășurat online din pricina condițiilor sanitare incerte generate de pandemia de Covid, colocviul a fost prilej de întâlnire pentru toți profesorii și cercetătorii care au inițiat proiectul. Lor li s-au alăturat studenți în programele de master și doctorat de la cele trei universități membre CIVIS partenere în proiect. Au avut intervenții colegii de la Universitatea din București și de la Muzeul Național de Arheologie din Constanța, de la Universitatea Autonoma Madrid, Universitatea din Pau, Universitatea din Sfax Tunisia, Universitatea Hassan II Casablanca, de la Scoala de Arhitectură din Rabat-Maroc, Universitatea Cheikh Anta Diop Dakar și de la Université Félix Hophuët Boigny din Abidjan- Coasta de Fildeș.
Prezentările la acest acest colocviu vor fi publicate într-un volum care se va constitui ca bază pentru un viitor curs interdisciplinar în programul de master Istoria Artei si Filosofia Culturii din cadrul Facultății de Istorie.
Programul integral al evenimentului poate fi accesat aici.
Tematica a fost dictată de actualele schimbări de paradigmă care se manifestă într-o multitudine de domenii (de la tehnologie la cultură) impunând noi abordări meta -teoretice. Conceptualizările, definițiile, interpretările, metodologiile și factorii practici, cu aplicare în sfera patrimoniului, au trecut și continuă, desigur, să o facă, printr-un proces de reevaluare, reinterpretare, de reformulare și reconfigurare ducând la o lărgire a noului domeniu de studiu. Această extindere a categoriilor și a tipologiilor de patrimoniu a constituit baza analitică și operațională pornind de la care a fost gândit și pregătit colocviul. În același timp cu abordările metodologice au fost vizate și o serie de probleme contemporane ale managementului patrimoniului în relație cu situațiile economice și politice, cu legislațiile în viguare și implicit cu politicile publice. Un loc aparte a fost rezervat analizelor cu privire la situația patrimoniului în zonele de conflict și a patrimoniului pe cale de dispariție, fiind discutate și formulele definite și folosite de UNESCO pentru clasificarea, declasificarea și reclasificarea patrimoniului răspunzând diverselor contexte.