Școala de vară Cultural Heritage and Digital Humanities: Current Research and Dissemination Methodologies, cel de-al treilea eveniment din cadrul proiectului CIVIS The Heritage Conceptualisations: A Multifaceted Approach, a fost organizată de Institutul de Studii Africane din cadrul Universității din București, în perioada 28 iunie – 2 iulie 2022.
Cursurile au fost susținute de profesori de la universitățile CIVIS partenere în proiect (Universitatea din București, Universitatea Autonoma de Madrid și Universitatea din Glasgow) și de cercetători de la Institutul Național al Patrimoniului cărora li s-au alăturat colegi de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu și de la Muzeul Țăranului Român.
Școala de vară interdisciplinară găzduită de Universitatea din București a prilejuit întâlnirea, schimbul de idei și expertiză între specialiști pe problematici foarte diverse legate de patrimoniu, teme de interes atât în spațiul academic european cât și african, într-un moment în care păstrarea moștenirii culturale a devenit mai mult ca niciodată o prioritate.
Proiectul va continua în anii următori prin schimburile de profesori și studenți, pregătirea și predarea de cursuri în universitățile partenere pe teme comune de interes și publicarea unui volum care să dea seama de stadiul cercetărilor membrilor proiectului.
Mai multe detalii cu privire la temele de discuție și la desfășurarea școlii de vară Cultural Heritage and Digital Humanities: Current Research and Dissemination Methodologies sunt disponibile în programul integral al evenimentului, aici.
Ceea ce a conferit un caracter aparte acestui eveniment științific a fost participarea, la invitația UB, a profesorilor de la Universitatea Hassan II din Casablanca – Maroc și Universitatea din Sfax – Tunisia, instituții cu statut de parteneri privilegiați în cadrul CIVIS, precum și de la Universitatea Félix Houphouët-Boigny de Cocody Abidjan – Coasta de Fildeș.
La prelegerile și discuțiile în limbile engleză și franceză au participat (în format hibrid) studenți din programele de licență, master și doctorat de la universitățile partenere în proiect.
Tradiția, moștenirea și transmiterea patrimoniului au fost subiectele în jurul cărora s-au desfășurat cursurile și seminariile pe parcursul zilelor de lucru, iar temele abordate au vizat deopotrivă patrimoniul material și cel imaterial cât și patrimoniul virtual.
Atmosfera și utilitatea acestei școli de vară sunt redate în câteva testimoniale ale participanților care pot fi accesate aici.