În perioada 1-5 iunie 2022, Editura Universității din București – Bucharest University Press (EUB-BUP) a participat, cu stand propriu, la cea de-a XV-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest, desfășurată la Complexul Expozițional Romexpo din București. Cu acest prilej, EUB-BUP a prezentat publicului un număr de 100 de titluri publicate în perioada 2019-2022, dar și mai vechi, pentru care s-au înregistrat solicitări. În cadrul evenimentului, editura a organizat șase lansări de carte.
Astfel, în ziua de deschidere a târgului a fost prezentată lucrarea Itinerar spiritual: Călătoria pelerinului de John Bunyan și replica sa modernă, Întoarcerea pelerinului de C.S. Lewis, semnată de asist. univ. dr. Maria Yvonne Băncilă, cadru didactic la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București,
În cadrul reuniunii, au vorbit despre volum conf. univ. Cristina Bogdan, decanul Facultății de Litere a UB, lector univ. Ștefan Ionescu-Berechet, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, și autoarea. Discuția a fost moderată de Irina Hrițcu, șef al serviciului editorial EUB-BUP. Pentru această ocazie, scena Arca, precum și standul editurii au fost împodobite, prin generozitatea d-nei Cristina Ionescu-Berechet, artist plastic și teolog, cu mai multe picturi centrate pe idei cuprinse în lucrare.
Cea de-a doua zi a târgului a adus în atenția publicului un volum colectiv cuprinzând contribuții valoroase ale doctoranzilor Facultății de Litere: Eurostudii. O zi cu Europa: unghiuri ale privirii istorice, lucrare coordonată de Simona Drăgan și Constantin Emil Bucur. În prezentarea moderată de conf. univ. dr. Simona Drăgan, cadru didactic la Facultatea de Litere a UB, și-au exprimat opiniile conf. univ. Elena Ionescu și asist. univ. Constantin Emil Bucur, de asemenea de la Facultatea de Litere a UB, precum și profesorii Ecaterina Lung și Alin Ciupală de la Facultatea de Istorie a UB.
Pe 3 iunie 2022 au avut loc două lansări. Prima lansare a vizat un volum inclus în colecția lingua, editată de Facultatea de Litere a UB, Olimpiada de lingvistică. Ghid de pregătire, realizat de Vlad A. Neacșu, finalist el însuși al Olimpiadei internaționale de lingvistică. Într-o discuție moderată de conf. univ. dr. Alexandru Nicolae, cadru didactic la Facultatea de Litere a UB și coordonator academic al EUB-BUP, au vorbit despre volum Monica Anisie, profesor de limba și literatura română la Colegiul Național International de Informatică „Tudor Vianu” din București și șef al Comisiei pentru învățământ din Parlamentul României, conf. univ. Adina Dragomirescu, director al Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan-Alexandru Rosetti” al Academiei Române, Camelia Săpoiu, profesor de limba și literatura română la Colegiul Național „Spiru Haret” din București, precum și două eleve, entuziaste participante la Olimpiada de lingvistică.
Cea de-a doua lansare, a manualul de Imunologie, a avut loc în prezența autorilor – prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc, prorector responsabil de Cercetare în cadrul UB, prof. univ. Veronica Lazăr și conf. univ. dr. Alina Holban, cercetător – toți cadre didactice la Facultatea de Biologie a UB.
Cea de-a treia zi a târgului a prilejuit lansarea traducerii Istorisire despre Narcis. Lai din secolul al XII-lea, volum coordonat de Alexandra Ilina, Hartley Miller și Alexandru M. Călin, realizat în cadrul Centrului Regional Francofon de Cercetări Avansate în Științe Sociale (CEREFREA Villa Noël). Volumul a fost prezentat de prof. univ. Ioan Pânzaru, Hartley Miller și Alexandru Călin, moderator fiind Alina-Loredana Brebeanu, șef al biroului editorial al EUB-BUP.
Seria manifestărilor organizate de EUB-BUP s-a încheiat cu lansarea volumului Voyages réels, voyages imaginaires: perspectives interdisciplinaires, coordonat de Simona Corlan Ioan, Lionel Dupuy, Abel Kouvouama și Ecaterina Lung, volum realizat în cadrul unui parteneriat între Universitatea din București și Universitatea din Pau și Regiunea Adour (L’Université de Pau et des Pays de l’Adour – UPPA)
Invitații evenimentului au fost prof. univ. dr. Ecaterina Lung, cadru didactic la Facultatea de Istorie, și conf. univ. Sorin Costreie, prorector responsabil cu Rețele universitare și Relații publice în cadrul UB, consilier de stat pe Educație și Cercetare la Guvernul României, într-o discuție moderată de conf. univ. Simona Corlan Ioan, cadru didactic la Facultatea de Istorie. Acestora li s-a adăugat online profesorul Laurent Callegarin de la UPPA, care a salutat cu căldură apariția acestui volum.
„Cum se poate vedea, printr-o surprinzătoare, dar de bun augur rânduire a sorții, această primă participare a EUB-BUP la un târg internațional de carte offline, la această primă ediție fizică Bookfest după doi ani de întrerupere provocată de pandemie, a început și s-a încheiat sub semnul drumului, al călătoriei, al parcursului, deci, al devenirii… Iar certitudinea de la bilanțul acestui târg este, înainte de toate, dincolo de cifre, devenirea, schimbarea, creșterea noii edituri a Universității din București”, a fost mesajul transmis de EUB-BUP.