În contextul comemorării a 1700 de ani de istorie și cultură evreo-germană, Complexul Educațional „Laude-Reut” organizează, în perioada 1-28 februarie 2022, concursul de eseuri „Adevăr și memorie. Antisemitism și holocaust în România”. Proiectul se derulează sub egida Ambasadei Germaniei la București, a Ambasadei Statului Israel la București, a Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București și a Institutului Național de Studierea Holocaustului „Elie Wiesel”, a Asociației „Jean Waldman”, a Consiliului Național al Elevilor, a ISMB și a inspectoratelor școlare.
Competiția este adresată studenților cu profil istorie ori științe socio-umane ai Universității din București și ai altor instituții de învățământ superior din România, precum și elevilor de liceu și cadrelor didactice din învățământul preuniversitar (specialitatea istorie, socio-umane, limba română, limbi moderne).
Studenții UB care își doresc să participe la concurs trebuie să trimită, până luni, 28 februarie 2022, formularul de înscriere. Participanții vor realiza un eseu, care va cuprinde 300 de cuvinte, inspirat din tematica concursului. Formularul de înscriere și eseul în format word și în format PDF se vor transmite în același mesaj email la adresa 1700ani@laude-reut.ro.
Tematica concursului pentru Secțiunea Studenți este „Cunoaștere, înțelegere, interpretare și explicare a Holocaustului în context istoric și social” și „Atitudini față de extremism și antisemitism în viața de toate zilele”. Participanții la competiție pot opta, fie pentru o prezentare exhaustivă, fie pentru prezentarea unor studii de caz sau aspecte particulare ale fenomenului Holocaustului.
Toate eseurile vor fi jurizate de către o comisie de specialitate formată din specialiști în problematica Holocaustului.
„Holocaustul a constituit una dintre marile tragedii ale istoriei universale. Acesta se referă la uciderea a aproximativ șase milioane de evrei, de toate vârstele, majoritatea din Europa, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ca parte din „Soluția Finală a problemei evreiești”, termen care desemnează programul de exterminare a evreilor, plănuit și executat de regimul național-socialist din Germania, condus de Adolf Hitler și de colaboratorii acestuia. Holocaustul în România a vizat prigoana și exterminarea evreilor în teritoriile controlate de statul român între anii 1937 și 1944, adică de la primele legi anti-evreiești ale guvernului Octavian Goga – A. C. Cuza și până la lovitura de stat din 23 august 1944. Recrudescența îngrijorătoare a flagelului extremismului și antisemitismului, cu o amplificare considerabilă a atacurilor verbale şi fizice împotriva evreilor, a sinagogilor, instituțiilor şi cimitirelor evreiești în Europa și în lume impune în prezent combaterea globală a urii faţă de evrei, a rasismului şi xenofobiei”, este mesajul adresat participanților de către organizator.
Regulamentul concursului de eseuri, normele de redactare a lucrării, precum și detalii despre premiile oferite pot fi consultate aici și aici.
Ambasada Israelului și Complexul Educațional „Laude-Reut” sprijină persoanele interesate în procesul de aplicare și stau la dispoziția acestora cu informații utile.
Concursul este sprijinit de Ambasada Germaniei la București, Ambasada Statului Israel la București, Ambasada S.U.A. la București, BCR – partener strategic, Institutul Național de Studierea Holocaustului „Elie Wiesel”, Fundația „Reut” (fostă Fundația „Ronald S. Lauder”), Fundația Magna Cum Laude Reut și Fundația „Jean Waldman”.